huiyantung
フォロー0 フォローする
粉絲19 フォロワー
huiyantung  レベル 2
フォロー フォロー  メッセージ メッセージを残す
並び替え:  日付 良い 良い 残念 残念  エディターズ・チョイス  全体評価

すべて見る すべて見る   |   マップビュー マップビュー
日本でのレビュー全 19件中1から5まで表示
✈️ OK May 03, 2023
カテゴリー : 居酒屋 | 焼肉 | ホルモン

#20230426 ✈️
📍 おきなわ焼肉ホルモンすだく @sudaku_naha
那覇市牧志2-3-17 高良ビル 1F
#黒毛和牛赤身 #一人前 ¥1,089
#黒毛和牛カルビ ¥1,242
💭 佢一齊上枱🐷都唔知邊個打邊個😂雖然得4-5舊,但兩款都係可encore類別,肉身偏淋,好juicy,啲肉汁撈飯食簡直一流👍🏼

#霜降りKING黑毛和牛Sirロイン ¥1,969
💭 呢個最貴,但都係🐷覺得最唔抵食,一上枱見到塊牛好薄好薄🐮仲要得兩塊,一心諗住應該係貴野所以要咁薄咁少,點知燒完食塊牛鞋口既😵極度唔值,🐷完全覺得連試都晒錢😐

#鶏ハラミ ¥550
#京都産とんしゃぶ10秒ロース ¥550
💭 啲雞上枱既時候係凍到結左冰🧊要比啲時間溶下雪😅豬同雞都幾抵食,算高質,兩隻肉都好爽口彈牙,老實講性價比高過牛tim 😅

#信楽焼伝わる想い白米 #中ライス ¥154
💭 有肉汁配飯係無得彈,珍珠米雖然香味無咁香,但煙煙韌韌好正👍🏼encore左多碗尼到果陣濕好多,無粒粒分明好失望🙈但食食下又變返第一碗咁,原來係要擺下攤凍啲先會好食🍚

✈️ OK May 01, 2023
カテゴリー : 居酒屋

#20230425 ✈️
📍 いぶし銀次郎 @ibusino_ginjirou_oroku
那覇市赤嶺1丁目3-6
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#壷抜きイカ炭火ポッポ焼き ¥780
💭 魷魚烤得好好🦑唔會好韌,基本上一咬就斷,照燒又唔會太咸,令🐷想一啖一啖咁係咁食,要挑剔的話就唯獨係佢上枱時舊魷魚切開左,但每下都無切斷,搞到每次夾都要搵人幫手有啲麻煩😅

#若鷄炭火黑焼き ¥780
💭 名符其實咁黑到炭咁😂完全食到陣炭燒味,但🐷食唔出係炭香味,反而覺得有啲係炭燶味,雞肉都唔嫩,仲有啲鞋tim,所以🐷麻麻地呢味😣

#海老マヨ ¥680
💭 用啲酥炸粉炸左啲蝦🦐炸係炸得唔錯,但實質都係得4-5舊,仲有啲薯角係底,似係平時食既沙律骨咁既概念,不過蛋黃醬好多,完全蓋過左蝦既味道😔

#ワカサギ天ぷら ¥580
💭 原來🐷唔記得記低另外個蝦🙈兩款都係送酒一流既下酒菜🍻唔會炸到好乾好硬,但仲keep到酥脆感,如果兩個要比較,🐷鐘意蝦多啲🦐個味濃味惹味啲,魚個質感有啲似九肚魚咁🐟同埋個味好靠檸檬汁🍋

#県産鮮魚の一尾バター焼き ¥1,980
💭 今次呢條係鯛魚🐠應該係睇當日邊啲新鮮師傅就比邊款,炸得好脆,尤其啲邊邊位直頭可以連骨食😋無蒸魚咁滑,不過連皮食都幾惹味,成條好容易就食得晒😎

#活ハマグリ酒蒸し ¥680
#浅利の酒蒸し ¥480
💭 雞同鴨講既情況下唔識分兩個有咩分別,淨係知兩個都係蜆,於是諗住叫個貴既無死😅貴果個既係大蜆之類,肉食落似沙白咁,仲要得兩件🙈唔夠喉就叫多個平啲既,大細同平時食開果啲差唔多,肉質真係蜆肉,不過都係唔多粒,但可能一煲煮多啲關係,所以🐷覺得平啲果個反而甜啲

#コーラ ¥260
#プレミアムモルツ ¥440

✈️ 良い Apr 30, 2023
カテゴリー : カフェ | ケーキ | パンケーキ

📍 幸せのパンケーキ @ahappypancake
豊見城市瀬長174-6 ウミカジテラス 32
#季節のフレッシュフルーツパンケーキ ¥1,580
💭 有好多生果,蘋果🍎香蕉🍌奇異果🥝菠蘿🍍連西柚都有幾粒,全部都好清甜,pancake叫先開始發蛋整,所以叫左都要預大約等20分鐘,上枱果陣好蓬鬆,要打卡就要快手🤳🏼因為啲pancake好快就會塌🥞食落好有蛋香🥚啲cream都唔會好甜,不過一個人食三塊應該都會有啲漏😅

#幸せのパンケーキロール ¥580
💭 一上枱中間啲cream真係令🐷有啲卻步,好彩個碟邊有啲焦糖果仁,脆脆地襯住食有返啲口感咬下感覺可以食多啲😬老實講個卷蛋唔算好鬆軟,但乾濕度做得幾好,食落仲feel到濕潤感💦

#OrangeJuice +¥330
💭 呢度每人至少要叫一樣野,所以就有左呢杯橙汁既出現🍊完全係假到無得再假既人造橙汁味😅但幾個朋友share野食叫杯尼飲都唔蝕底,因為個view好靚,強烈建議想尼睇景既朋友坐outdoor呀🌅

✈️ OK Apr 26, 2023
カテゴリー : 焼肉

#20230425 ✈️
📍 焼肉パナリ @yakiniku_panari.kokusai
那覇市牧志3丁目2−1
#豬肉午餐 ¥1,650
💭 有三款豬係入面🐖老實講🐷食唔出邊隻打邊隻,唯一食得出豬頸肉,好爽脆,其餘兩隻就唔知係咩部位,都有啲鞋😅午餐set會有個前菜,係泡菜然後下面係啲酸酸地既,類似蒟蒻麵咁既野,都幾開胃,仲會有個湯同飯🍚絕對飽肚

#日本牛肉熟成牛排午餐 ¥4,950
💭 雖然睇落唔太靚咁,不過燒落一用較剪剪果下又覺得好似ok咁喎✂️比個小tips🤫呢啲排唔可以一路燒到尾,要燒熟左個面然後攤攤再燒,咁樣會相對地無咁韌,畢竟佢白色油脂位無咁豐富丫嘛

#黑毛和牛上等肋排 ¥3,608
💭 最好食係呢塊🤤好香牛味🐮油脂豐富食落又夠淋,配埋飯食可以中和返個肥膩感,塊肉本身無調味,可以點啲醬食都好夾👍🏼呢間野overall尼講唔算平,🐷係因為同行有唔食牛既所以選擇少左,如果全部都食牛建議去返專門食牛既舖頭,用相同價錢應該會好味啲😅

✈️ 良い Apr 26, 2023
カテゴリー : 居酒屋 | 焼肉

#20230424 ✈️
📍 七輪烧肉 安安 @anan_yakiniku
安里1-1-60大光不動產BLD 2F
#コーンスープ ¥170
💭 一碗開粉既粟米湯,雖然睇落色水係覺得差啲,其實味道唔差既,就係平時街邊汽水機買果啲罐頭粟米湯果隻假甜😅好彩佢都有啲粟米粒加返啲分🌽

#ナムルもやし ¥220
#サンチュ ¥290
💭 唔知點解日本好多間燒肉舖頭都係韓式🤔都會有好多泡菜類既野,芽菜唔會太咸幾好,包肉生菜食左感覺健康啲🥬話晒有啲光合作用既野落下肚

#鶏もも #タレ ¥280
#ロース #塩 ¥340
#至高のトンテキ #なし ¥360
#牛サガリ #塩 ¥450
💭 肉類其實🐷去果日好多都sold out,所以可以選擇既唔多,推薦鶏もも同至高のトンテキ,一隻係雞🐔一隻係牛🐮兩樣食到尾🐷都追加多左一碟,雞比想像中滑,牛亦比想像中油脂重,唔會鞋,但呢個價錢一定唔可以要求好高質啦😏用炭火燒出尼既肉真係比較香,佢地仲好貼心比碗冰🧊等個網著火時可以整熄佢🤭