2023-08-07 4 views
Oyster Bar 酒肆石花 日本 榮(愛知縣)周日在榮這個地方很多食店也不開,經tabelog預約左酒店附近的食店酒肆石花,提供很多蠔料理。由於係b1需要行樓梯落一層,到達時仲以為佢無開😂,佢木門關左入面又好似無咩聲,猶豫左陣拉開門,佢感覺似係日本家庭酒吧格調。本日の生牡蠣 🦪四點:椿(長崎 )、豐浜(愛知)、能登 (石川)、昆布森(北海道),個人喜歡昆布森中度的海水,肉質爽滑,餘韻鮮甜。其餘三種較為creamy,豐浜肉身豐厚一啖也吃不完。焼き牡蠣 :廣田灣(岩手):味精燒及蟹味精燒,味精燒較為好食,蟹味精好似與蠔唔多夾。ハマグリの酒蒸し :大隻及鮮甜,口感清新,份量不少,令人回味。牡蠣オイル漬け:佢係一種唔岩我口味的蠔,口感有點似食豬潤咁?🤔,咬感有點奇怪。雑炊:令人非常驚訝的砂鍋雜炊,簡單的材料蔥、米、雞蛋,簡單的調味,卻顯示出師傅用心烹調,有綿綿的也有飯粒與蛋粒的咬感,非常好食。
Oyster Bar 酒肆石花 日本 榮(愛知縣)

本日の生牡蠣 🦪四點:

焼き牡蠣 :

ハマグリの酒蒸し :
大隻及鮮甜,口感清新,份量不少,令人回味。

牡蠣オイル漬け:

雑炊: