Tokyo/Kanto | Eng
日本語
Eng
中文
Tokyo/Kanto
Ginza, Shimbashi, Yurakucho
Tokyo, Nihonbashi
Osaka/Kobe
Osaka City
Sakai, Sennan
Kyoto/Kinki
Kyoto City
Uji, Minamiyamashiro
Hokkaido
Sapporo
Asahikawa, Furano, Shibetsu
Tohoku
Aomori, Higashi-Tsugaru, Mt. Hakkoda
Hirosaki, Kuroishi, Naka-Tsugaru, Minami-Tsugaru
Nagoya/Chubu
Niigata, Sanjo, Sado
Nagaoka, Kashiwazaki
Hiroshima/Chugoku
Tottori City, East Area of Tottori
Kurayoshi, Misasa Area
Shikoku
Tokushima, Naruto
Anan, Hiwasa
Fukuoka/Kyushu
Fukuoka City
Dazaifu, Munakata, Kasuya-Gun
Okinawa
Naha
Northern Part of Okinawa Island
Other Regions
Update Restaurant Info
Explore
Travel.Booking
Map
Special collection
Offer Michelin Guide Sushi Ramen Matcha
What's Hot

Followers
Followings
喜愛尋食
Level 4Hong Kong
喜愛到處尋食,試唔同美食🇭🇰🇯🇵🇰🇷🇨🇳 👻fatat2636@gmail.com 👅🤗
Overview
Reviews (6)
Photo (76)
超好味!!!
DESERT
2018-06-21
睇完電視介紹完,今次就去尋食吓先需然店舖唔係在大街,但上網地圖搜尋都好易找,去到侍應問我哋有冇book位我哋話冇,好在當日有空位可以即時入座我哋都冇睇有乜嘢食,即刻同佢講食蠔buffet,侍應同我哋講最少要兩個人,還要每人叫杯嘢飲先可以食buffet,之後我哋每人選咗一杯嘢飲就開始食蠔buffet不過首先要跟餐廳既規矩(生蠔、蒸蠔、炭燒蠔)有時還有炸蠔,食左一轉蠔先可跟自己喜愛自由選擇食邊款蠔:)生蠔,入口美味鮮甜,帶少少鹹鹹地海水味蒸和炭燒蠔,除左用眼睇個殼分得出,食就好難分到,兩者一樣嫩滑鮮甜,好juicy炸蠔,外脆內嫩,好多肉汁以下呢樣都係放題入面,侍應送上既食物,但唔知叫乜名,乜嘢成份,是否任叫,但食落幾好味,可能係將d蠔搞碎製成一件件,入囗似鵝肝既質地囗感另外呢間餐廳有六種調味俾你食蠔用,本人覺得可以每樣試吓,有唔同味道,但我認為食生蠔落少少whiskey最正,另到生蠔更鮮甜,係完美配搭。除左蠔放題,還有飲料放題,呢間餐廳真係好得頂!!!…Read More
+ 15
生蠔
炸蠔
2018-05-03
¥5213.75 (Dinner)
鯛魚湯一試難忘
Madai Ramen Mengyo Main Store
2018-06-16
今次去到東京即管試吓之前在電視介紹呢間既拉麵店噤啱佢就在我住既酒店附近即管去尋食睇吓係唔係噤正,一去到見門面有條魚既圖案就知係呢間:)入到門囗係自助販賣機,都有好多選擇自己選擇喜歡既食物,買完票交俾侍應然後找位坐,有食物侍應就會送上,座位大約十幾二十個,經常爆滿,我就選左個真鯛雜炊套餐(真鯛ろーめ人雜炊セット),另外加隻蛋坐左一陣套餐就送上,睇賣相係用心擺放過講到噤勁首先一定要試啖湯先,味道真係又濃又鮮拉麵入口彈牙黃色既鯛魚蓉味道鮮甜而薄切既煙燻叉燒,更易索汁,入口軟腍而嫩滑之於隻蛋佢哋用小孔注入魚湯,入口除左感受到隻蛋好creamy嫩滑,還多左一重魚湯味食拉麵時唔好飲晒d湯要留返來將個飯倒落湯變成湯飯,飯吸收左個魚湯真係超正加上鯛魚肉碎、鯛魚蓉和蒽粒渾和一齊食,真係完美配搭食完呢餐又飽又滿足…Read More
+ 3
真鯛雜炊套餐
2018-05-05
¥1100 (Dinner)
隱蔽美食店
Hitsujiniku Sakaba GODAI Shinjuku Nishi-guchi Store
2018-06-16
在新宿行行吓街,又到食飯時候,就周圍睇吓有乜好食,見到有條地下街有幾間食店一間食牛、一間食雞、一間食羊,雞和牛既燒烤食得多,羊就好少試,今次就試吓羊啦店內坐滿晒人好彩還有少少位剩,坐低後就睇吓有乜嘢可以點先,日文menu有好多睇唔明,好在呢間有中文menu就叫侍應俾份中文我睇,我就選左:頂級羔羊肩里脊、羔羊肩肉、帶骨羔羊里脊肉、羊舌、羊心,還叫左杯梅乾沙瓦。在等待期間侍應話我知帶骨羔羊里脊肉和羊舌賣晒試唔到呢兩樣唯有再選過,選左個腌制既羔羊大里脊肉(本店特製醬)梅乾沙瓦,有大大粒梅乾,梅肉酸酸甜甜,入囗唔太甜,囗感清新頂級羔羊肩里脊,呢款大大件好厚肉,所以要慢慢燒,燒耐d先熟唔會濃,入囗嫩滑好juicy羔羊肩肉,入口結實,比較有咬囗羊心,不能燒得太耐,大約燒兩分鐘,口感軟腍:)腌制既羔羊大里脊肉(本店特製醬),腌制過既大里脊肉比冇腌過既,入囗軟腍d味道惹味d其實呢間幾適合怕羶而唔食羊肉既朋友來食,因為一d羶味都冇如果唔夠味可沾枱上面既醬,因為羊肉冇腌制過,除非你選腌過既,兩隻醬汁都好好味另外有一隻醬係要問侍應攞先有,餐牌都有寫係:香橙醋加香橙綠辣椒醬與蘿白泥,入囗有陣香橙既清新和辣辣地幾惹味本人覺得呢隻醬要試吓。所有價錢未計稅項:)…Read More
+ 17
梅乾沙瓦
¥450
頂級羔羊肩里脊
¥1000
腌制既羔羊大里脊肉(本店特製醬)
¥750
2018-05-05
¥3730 (Dinner)
朋友找回憶
Toriyoshi Nishi-shinjuku Store
2018-06-16
今次去東京朋友話一定要去鳥良,我問佢點解,佢話因為上次去日本食完覺得好正,所以今次要反兜再食一次,既然朋友推介就去尋食吓先:)原來在日本都好多分店,在新宿即管找吓,睇旅遊書都有介紹新宿有兩間分店,今次就找到間樓上鋪,入來要除鞋,環境好舒適,有卡位、窗囗位和有房我哋睇吓menu係寫日文,好在有d係漢字和圖片而我朋友識d日文,唔識既唯有靠估,我fd話雞翼好食所以一定要叫,雞翼分麻辣既大辛、中辛和甘囗味道,(手羽先唐揚-甘囗)應該係原味雞翼,我哋叫左一碟,另外再叫左個蕎麥麵餐和海老塩天丼御膳侍應首先逢上個雞翼,賣相幾靚而且雞翼 鋪上芝麻增加香味和口感,入口即刻感受到雞翼有陣好濃香既醬汁味浸出,肉質香脆嫩滑朋友聽侍應講雞翼原來用一個月大既雛雞翼,然後用多種香料釀製整個月既醬汁炸,所以噤入味蕎麥麵餐,個豆腐好滑,蕎麥麵好煙韌彈牙海老塩天丼御膳,好大碗好靚脆粉好脆,好多蝦,侍應叫我wasbi和塩,還有幾碟小碟倒落碗飯,再將茶壼既湯倒落飯,撈勻來食,唔落湯炸物好脆,落左後囗感又唔同,而且將所有嘢撈勻來食,有幾種唔同口味大家來曰本可以來試吓,環境真係幾舒適,食物幾好味本人覺得日本人有好多嘢都比較細心,好似呢間食店連洗手間都有紙杯供應,冇記錯好似連牙刷都有,我估佢哋係俾食客進食完清潔口腔和牙齒…Read More
+ 8
手羽先唐揚-甘囗
¥480
蕎麥麵餐
¥780
海老塩天丼御膳
2018-04-30
¥1473 (Lunch)
朋友話松屋好食過吉野家
Matsuya Kinshicho Kita-guchi Store
2018-06-16
在香港食吉野家就多,本來去到東京都想試吓,d人話日本好食d,但我d朋友叫我試松屋,佢哋話好食過吉野家,所以我就去左試松屋日本唔同香港,日本大多數在門囗有自助販賣機,自己買左票入座坐低就有侍應來收票,製作食物,然後送到食客面前我食左兩次,一次選左咖喱芝士牛肉漢堡定食,套餐除左漢堡,還有味噌湯和蔬菜沙律,一次選左高級滿滿蔥花香辣雞蛋牛肉飯咖喱芝士牛肉漢堡定食,日本咖喱真係好好食好杰好濃,非常甘甜,芝士好creamy,牛肉漢堡好juicy,加上日本珍珠飯一齊食好好味但如果食量唔大既朋友可選其他款式,因為食完會好飽,芝士和漢堡會好流,食返個蔬菜沙律會好d高級滿滿蒽花香辣雞蛋牛肉飯,喜歡食蒽呢碗幾正,蒽花好fresh,雞蛋好流心好多牛肉,每片薄薄入囗嫩滑,撈勻一齊食,非常正呢個飯還付上一樽黑胡麻焙煎七味粉,加落個飯又另一種味道,個飯更加嘢味日本真係一個平貴都有好美食既地方…Read More
咖喱芝士牛肉漢堡定食
¥690
高級滿滿蔥花香辣雞蛋牛肉飯
¥490
2018-05-03
¥600 (Dinner)
為左機動戰士咖喱和抽奬
Curry House CoCo Ichibanya Tokyo Metoro Suehiro-cho ekimae Store
2018-05-20
日本人真係好鐘意食咖喱,到到都係食咖喱既食店,今次又試吓呢間集團式既咖喱店入呢間店試食既原因,係佢剛剛搞左個機動戰士抽奬,入去惠顧指定金額就有得抽奬不過今次小弟和朋友唔好彩,呢間分店奬品剛剛送完又費事找其他分店或其他嘢食,照入去尋食一吓先餐牌有好多款咖喱食物,在呢段期間亦設計左幾款同gundum有關既咖喱我就選左一款咖喱吉列鴛鴦扒飯,選左後侍應用日文問我,需然我聽唔明,但靠圖示估佢大約係問我使唔使加大份量、咖喱使唔使加辣,有唔同程度選擇,要甘甜還是再辣d,但有些選擇要加錢,選完後侍應就落單,等待美食咖喱吉列鴛鴦扒飯,咖喱好多足夠另粒粒飯都沾滿咖喱,食完還有咖喱剩由於我選左正常,所以咖喱入口唔太辣,衹係甘甜香濃,正宗日本味道,至於個扒一塊係豬一塊係雞,外皮香脆,內裏肉嫩,味道差唔多叧外俾左支醬油,其他朋友冇,我試過支醬油都幾好味…Read More
+ 3
Photos
84,953,133
Bookmarks
OpenRice
OpenRice Biz (Restaurant use only)
Publicity and Promotions
Gourmet
  • My OpenRice
  • Member Registration
Review
  • Submit Review
Regions
  • 開飯喇 香港