港女去到東京,而且仲住喺新宿區,點可以唔去呢間大名鼎鼎嘅Harbs朝聖打卡❤️首先咁出名嘅蛋糕店一定要排隊😢而且佢除咗蛋糕之外仲有其他意粉呀嗰啲主菜食,除咗好多後生嘅女仔同埋OL之外,仲見到好多Auntie同Uncle黎撐枱腳,好sweet👩‍❤️‍👨鋪頭門口有少少座位(大概7個?)可以比大家坐喺度等位,因為我哋係朝早11點左右去,已經開始有啲人喺度等緊午餐時間🥣我哋大概等左20分鐘左右就可以入去~入面嘅位唔算闊落,特別係二人枱,我哋嗌左兩個蛋糕、兩個茶,蛋糕同埋茶杯茶壺擺咗上嚟之後張檯就已經冇晒位🤦🏽‍♀️畢竟日本都係一個寸金尺土嘅地方⚠️Harbs嘅最低消費係每人一定要嗌一杯野飲,所以就算你唔識主菜唔食蛋糕,都一定要飲嘢㗎!👆🏽我叫咗一個期間限定嘅Blueberry Cheesecakeブルーベリーチーズケーキ🧀️本人好鍾意食蛋糕但係對於蛋糕上面嘅cream係好挑剔嘅,呢個cream冇咩特別,唔係太甜但係都冇咩牛奶香,好似平時喺超市買啲heavy cream然後打發佢一樣,所以上面嗰層cream咁厚就有啲「漏」不過下面嘅芝士蛋糕超級好食😋❤️日本嘅芝士蛋糕同New York cheesecak

不過下面嘅芝士蛋糕超級好食😋❤️日本嘅芝士蛋糕同New York cheesecake嗰啲爭好遠,食落去好輕盈好fluffy好軟好香,但係一啲都唔會覺得好heavy,食晒成個蛋糕都覺得好辛苦(不過當然我哋呢啲雞仔胃嘅港女食完一個蛋糕就當一餐啦哈哈)

入面嘅藍莓唔多,只係中間嗰層有少少,差唔多一啖可以食到一粒咁樣,好彩佢嘅cheesecake好出色,如果唔係嘅話咁少真係唔會好扣分,畢竟個名寫到明係藍妹芝士蛋糕㗎嘛🤥
呢個蛋糕整體來講我都比高分佢,主要係cheesecake真係好好食,其他嘅嘢我就原諒佢啦xd
👆🏽朋友就另外叫咗一個classic嘅mille crepeミルクレープ🥛
呢個水果千層蛋糕係佢哋最出名嘅,基本上你上網見到每一個人打卡都一定會有呢一個蛋糕📷
呢個蛋糕有六層嘅餅皮,入面充滿新鮮嘅水果,你可以見到每一層都鋪滿晒唔同嘅生果,紅色黃色綠色咁樣影相特別好睇👍🏽只不過一叉落去佢就會好快散,所以要打卡嘅話記得一定一定要係食之前就影相啦!
可惜嘅係呢個蛋糕入面用嘅cream同藍莓cheesecake上面嗰個cream係一樣嘅,又係唔係特別香冇咩牛奶味,對比來講香港嘅ladym竟然更勝一籌🤥
不過呢個蛋糕入面有咁多生果,而且影相又好睇,食嘅時候又可以催眠自己呢個蛋糕比較健康,對港女來講都夠晒啦❤️
👆🏽為咗配合甜嘅食物,同朋友一人嗌咗一個紅茶,我叫嘅係Apple tea,蘋果味非常非常之香,紅茶亦都唔澀,就算唔落糖都好容易入口👍🏽

對港女來講,有少少情調、影到相、嘢食好味,就已經夠晒啦❤️
至於價錢方面,well你都唔會expect東京嘅物價有幾平㗎啦~每個蛋糕900-1200yen左右,如果係季節限定嘅話會貴少少💰
2019-05-20
¥1700 (午餐)
  • blueberry  cheesecakeブルーベリーチーズケーキ
  • apple  teaアップルティー