2016-12-06 245 瀏覽
口感 10/10每一樣都炸得非常完外層的炸皮厚度岩岩好,唔會太厚同時亦能帶比你超鬆脆嘅口感😍炸蝦的肉質鮮嫩,有口感!嫩嘅程度可以同烚或者蒸嘅相題並論😋炸紫菜除感脆就係超脆!內層嘅口感比外層更香脆!而且唔會有油膩感,非常爽脆😊炸鰻魚肥美得黎肉質好實正!啖啖肉嘅口感簡直令成碗野升華到另一個層次😱炸蛋外層係半液態嘅蛋白,配住一流嘅流心蛋黃炸帶子團入面嘅帶子粒,仍然保留帶子原來嘅口感飯粒係👅最多嘅漲卜卜珍珠米成碗野口感都近乎完美.味道 10/10天婦羅本身已經調好味所以唔會有天婦羅汁比你點不就正正因為咁,可以保留到炸到完美嘅口感亦唔會有太多汁太重口味嘅問題最重要係每一塊嘅咸和甜味都調得超平炸蝦嘅蝦味非常濃郁,帶住陣陣鮮味鰻魚亦滲透出香醇嘅魚油味加上少少柚皮嘅香味同淡淡嘅苦澀味令太油膩嘅感覺得到中和☺️強烈建議配上冰凍啤酒😂雖然唔平,不過食到成口都係野之後整啖冰凍嘅啤酒,真係幸福到上左天堂咁😍.抵食 9/10睇落去好大碗,其實個碗好淺不過佢係餸多飯少!啲餸嘅份量真係好多,Cp值高到一個點😱特別係條鰻魚,肥到可以塞飽你
口感 10/10

每一樣都炸得非常完

外層的炸皮厚度岩岩好,唔會太厚

同時亦能帶比你超鬆脆嘅口感😍

炸蝦的肉質鮮嫩,有口感!

嫩嘅程度可以同烚或者蒸嘅相題並論😋

炸紫菜除感脆就係超脆!

內層嘅口感比外層更香脆!

而且唔會有油膩感,非常爽脆😊

炸鰻魚肥美得黎肉質好實正!

啖啖肉嘅口感簡直令成碗野升華到另一個層次😱

炸蛋外層係半液態嘅蛋白,配住一流嘅流心蛋黃

炸帶子團入面嘅帶子粒,仍然保留帶子原來嘅口感

飯粒係👅最多嘅漲卜卜珍珠米

成碗野口感都近乎完美

味道 10/10

天婦羅本身已經調好味

所以唔會有天婦羅汁比你點

不就正正因為咁,可以保留到炸到完美嘅口感

亦唔會有太多汁太重口味嘅問題

最重要係每一塊嘅咸和甜味都調得超平

炸蝦嘅蝦味非常濃郁,帶住陣陣鮮味

鰻魚亦滲透出香醇嘅魚油味

加上少少柚皮嘅香味同淡淡嘅苦澀味

令太油膩嘅感覺得到中和☺️

強烈建議配上冰凍啤酒😂

雖然唔平,不過食到成口都係野之後

整啖冰凍嘅啤酒,真係幸福到上左天堂咁😍

抵食 9/10

睇落去好大碗,其實個碗好淺

不過佢係餸多飯少!

啲餸嘅份量真係好多,Cp值高到一個點😱

特別係條鰻魚,肥到可以塞飽你
¥950
2016-05-13 148 瀏覽
黎東京時間好短,食梗係食最好架啦!於是上網睇到好多人介紹呢個過百年老店天丼,知道經常要排長龍,心諗一條友去應該OK掛,於是去搵下係邊先。出左地鐵行8分鐘左右就到,我係附近街道搵左一陣先搵到,間間都黑媽媽唔係好起眼,店面都有好幾個日本人排緊隊。天丼原來係指炸天婦羅飯,呢個百年老店源於江戶前,到而家依然咁多本地人幫襯就知應該保持住佢一貫既水準啦。餐廳有兩層,地面果層可以從窗口睇到師傳係度炸食物,樓上純粹得座位大概20個位左右唔算多,晚飯時段等左30分鐘左右終於入得喇。菜單唔使睇,選擇唔多,黎得呢度都係食天婦羅飯,¥950一碗,見到成檯人都係食天婦羅放係飯上面果款,唔識日文既我見到菜單上有幾個漢字寫天丼就指住叫,點知黎到啲天婦羅同個飯分開放既?心入面即刻好驚點解同對面果位人兄碗飯唔同既,分開放係咪即係天婦羅既款式唔一樣呢?不過食食下見到其實自己果啲都人地一齊放係碗飯係一樣既,咁心都定啲!天婦羅有好多款式,有兩隻蝦、一條魚、豆角、玉子、花枝、紫菜,其實放返入碗都係逼爆碗飯面😂😂😂炸漿不得了,好正呀!啱啱炸起非常香脆,好薄好脆唔會沾到過多既粉漿,證明師傅功力深厚。每一啖都咬到入面既食材唔係咬左兩

天婦羅有好多款式,有兩隻蝦、一條魚、豆角、玉子、花枝、紫菜,其實放返入碗都係逼爆碗飯面😂😂😂炸漿不得了,好正呀!啱啱炸起非常香脆,好薄好脆唔會沾到過多既粉漿,證明師傅功力深厚。每一啖都咬到入面既食材唔係咬左兩啖都仲係食緊炸粉,每一樣都好好食,尤其是條魚,雖然唔知道係咩魚,但真係無得彈,size唔大唔細好鮮嫩,又無骨啖啖肉,每一啖都漏魚汁出黎,炸花枝又係一絕,份量十足,每一啖都係厚厚既花枝肉!係邊度搵呀?炸玉子原來好考功夫,由一隻生蛋沾粉漿炸至半熟溫泉玉子咁,真係唔知師傅點整既呢?但係炸玉子又係好好食!!撈埋圓潤飽滿既珍珠米,蛋汁香氣係個口入面四溢,真係齒夾留香!食曬一碗飯係超級飽,但係食完你就會好滿足,不枉特登黎搵仲要排咁耐隊!¥950唔使講,絕對抵食啦😉