2019-12-21 95 瀏覽
我都鍾意食炸豬扒, 有朋友介紹就去試吓。Takashimaya 高島屋頂樓,環境好好,裝修當然有返咁上下。平日1:30pm去,唔使等位,一般日式招呼都非常好。完全唔識分平果種同埋貴果種豬扒。所以每樣叫左一客,兩隻都咁好食,但係貴嗰隻 Kinka Pork Tenderloin 比較濕潤啲。炸得非常脆,豬肉好嫩口,好有口感。平嗰個套餐 Berkshire Pork 加隻蝦,都算貴,味道都OK,不過個醬汁 Tartar sauce 好食啲菜,飯,同麵豉湯度任添、任食,質素都好好唔介意價錢貴比出邊貴一倍都值得去下。
我都鍾意食炸豬扒
菜,飯,同麵豉湯度任添、任食,質素都好好
唔介意價錢貴比出邊貴一倍都值得去下。
左邊係平價嗰隻,右邊係貴嗰隻
2019-12-20
2014-05-23 116 瀏覽
因東京朝早已經落緊雪,團友們都擔心如果越區遊玩,回程時可能會偶到交通問題,所以想盡量留喺新宿,哥哥位日藉靚女朋友介紹我地喺新宿高島屋百貨公司最頂嗰三層 o 既 “Restaurant Park” 覓食 。 Restaurant Park 內有成三十五間餐廳,有不同國家 o 既 料理,有平有貴,其網頁內更附有中 、英、韓文簡介( http://www.restaurants-park.jp/language/#page=1 );我地黎日本玩,當然係挑選和食啦,結果就揀咗間日式炸豬扒かつくら( Katsukura )。 據悉, Katsukura 係 一家炸豬扒專門店 ,源自日本京都,但就只限於依間新宿分店內提供 「 桃園豬 扒 」。 平時午飯時間, Katsukura 門口必定排哂長龍,故餐廳門口設有長櫈,以供食客等位時坐;咁啱我地去嗰日落雪, 高島屋內 人流少咗好多,炸豬扒店一啲都唔滿,我地一行十人唔洗等位,仲可以坐喺開放式廚房旁 o 既吧枱度。我地所坐 o 既吧枱櫈唔算太高,長輩們上落都冇

。 平時午飯時間, Katsukura 門口必定排哂長龍,故餐廳門口設有長櫈,以供食客等位時坐;咁啱我地去嗰日落雪, 高島屋內 人流少咗好多,炸豬扒店一啲都唔滿,我地一行十人唔洗等位,仲可以坐喺開放式廚房旁 o 既吧枱度。我地所坐 o 既吧枱櫈唔算太高,長輩們上落都冇乜問題,女士們尤其欣賞櫈底有嗰籃比佢地擺放手袋同大衣
。吧枱簡潔衛生,桌上有多款醬油 、餡菜及餐紙;姐姐仔雖然不太懂中文或英語,但眼見我地班大鄉里唔多識講日文,又唔係好識用桌上 o 既配料,就主動呈上多份中文餐牌及醬油說明以供參考,大家都大為感動

既然知道 Katsukura 只係喺此間分店內提供 「 炸 桃園豬 扒 」,我地每兩個人都叫咗一份「 桃園豬炸外脊肉套餐 」( 1,980 日元 120g ; 2,700 日元 170g ; 3,180 日元 200g ) 及「 桃園豬炸里脊肉套餐 」( 2,180 日元 120g ; 2,880 日元 170g ; 3,300 日元 200g ) 黎分,每款套餐都包咗前菜 、 醬汁 、 白飯 、 湯 。前菜可選豆腐或蘿蔔,個人唔係好鍾意食豆腐,所以揀咗蘿蔔;日本料理中 o 既蘿蔔好有保證, Katsukura 嗰個亦不例外,非常 爽脆開胃。 主角炸豬扒果然名不虛傳,外層 o 既炸皮香脆鬆化;兩款豬扒當中,個人喜歡肥膏多啲嗰款,因鎖住肉汁 o 既豬扒更為鬆軟,可惜小弟唔記得邊款 桃園豬 扒 肥啲,不過服務生絕對可以為食客指出。

埋單每人約 2, 5 00 日元 ,抵唔抵食就見仁見智,唔多鍾意食豬扒 o 既幾位男士們
就覺得早一晚 每人約 1,8 00 日元 o 既牛脷餐較美味較抵,而女士們就話兩種不同料理各有各好,唔可以雙題並論咁話。
¥2500 (午餐)
  • 桃園豬炸外脊肉套餐,桃園豬炸里脊肉套餐