2023-07-23 2 瀏覽
去到橫濱,點可以唔去下中華街,作為日本三大中華街之一,歷史源與悠久。中華街一定要試下中菜😂,一過牌坊踏入街道,各式小籠句、生煎包、刈包店、台式飲品店、台式食品店、中菜餐廳、港式餐廳進入眼簾,可以😌食到好平賣包、燒賣等路邊進食,亦可以中價位的中菜放題(平均3-5000yen)。貴價點還可以去高級餐廳食套餐式單點。各式各樣咩野都有,今次試左選左間叫香港的試佢地放題,店員能操流利普通話,客人數量頗多,8成座入座率,驚訝的是客人大部分都是講日文的,得少量係普通話,廣東話就唔見有。落單使用iPad 落單,規則上一定要花200-450yen叫一杯凍飲或熱飲🤔,飲完後出面有自助汽水/凍茶吧及甜品櫃,甜品櫃有芒果布甸、杏仁豆腐、豆糕、疑似杏仁糊等五類甜品。講真的每碟份量都唔算細,肚子空間有限只能輕點幾樣試下味道。碗仔翅:有冬菇、金菇、粉絲、肉粒作材料,材料比例中少,湯汁唔算稀唔算杰,有少少似雞湯味?🤔片皮鴨:荷麗餅與片皮鴨賣相算係差,荷麗餅暖手但硬身,應該係凍左再蒸下。鴨無咩鴨味,青瓜蔥份量算多,原則上可以不點。海蜇:色水同我地平時食開有點分別,味道爽口,作為放題如果香港無論日式式中式放題都好少放呢道

講真的每碟份量都唔算細,肚子空間有限只能輕點幾樣試下味道。

碗仔翅:

片皮鴨:

海蜇:
色水同我地平時食開有點分別,味道爽口,作為放題如果香港無論日式式中式放題都好少放呢道落去,因為呢道算係老少咸宜一道菜,有佢在香港應該供不應求。

小籠包:
皮算有點厚但夾起跌落唔會穿,肉汁味道一般,無特別鮮。

蝦餃:
皮厚,蝦肉入面無竹筍絲成件事無咁爽口。

燒賣:
可以接受範圍,豬肉味似食緊日式燒賣。

蟹肉鉗:
蟹肉多有誠意,肉質結實無散收收,唔知點解係茄汁。🤔

腰果雞丁:
雞粒雞肉味重,似雞腿肉。大蔥用日本大蔥味道變更香口。

蝦肉炒蛋:
蝦肉份量少仲要切粒無咩口感可言,蛋味ok唔係滑蛋遺憾。蔥花加分。

水煮牛肉:
合格,麻香,辛辣味有做到。

避風塘蝦:
炸粒係麵包糠粒唔係炸蒜唔夠香口,蝦唔入味。

白灼鮮魷:
灼得較生,但日本海鮮可以接受。豉油麻油有點重手,比較咸。辣椒乾無鮮辣椒果種辣味,明白成本關係。

豉汁蒸鳳爪:
色水做到,無乜豉椒味。豉椒好似失蹤左,最後食晒成碟晌碟底先見到一粒。

金錢肚:
醬料味食唔出係咩味😅,金錢肚唔靱,味道是有偏淡。

味道大致ok接受到範圍,不過係好抵食,最後埋單4000幾yen,覺得幾岩住日本當地華人解下嘴饞。