當日跟同事在大阪下車後安頓好行李後, 出外找點吃的, 見到呢間去年在香港”水鬼升城皇”嘅一蘭, 紅噹噹嘅外型一見到佢就認得佢啦! 其實在當地它只是一眾拉麵專門店的其中一員, 賣的都是平民拉麵, 價位亦是相當大眾化, 不像香港地動輒就是盛惠一百大元一碗沾麵,地面是購票形式, 落樓下才是格仔位, 在網上看見過,現在是睇實況, 來店幫襯的都是中學生, 或者同用餐時間有關啦, 同事叫的是可以添加的套餐所以佢多咗隻小鉢, 要了最一般嘅拉麵, 豬骨湯底的確係好白有豬骨香重有少少杰身添不過, 湯的確係好好飲味道濃得嚟清爽, 不過豬肉义燒就有點過瘦, 明顯無脂肪之餘食落亦真的沒有脂肪, 唔明白點解會用咁健怡义燒? 因為日本人並不太介意义燒有脂肪! 反而好多時食到的是厚脂肪, 麵是九州特色嘅幼麵! 麵質本身沒太特別,有點近似中國麵,至於餐廳環境方面, 第一次座這樣的格仔位感覺有點怪! 據講這種座位格仔主要是為咗想客人更加能集中精神去感受這碗拉麵!

¥950 (午餐)
  • 豬骨湯底