2023-08-21 15 瀏覽
黑門市場整體價格偏高,海鮮質素中挺😐😐😐 CP算低,有劏遊客之嫌,想去Fish Market🐟🦀🦞🦐🦑🐙🐡🐠 不如留返d budget去東京築地、金沢、白滨 Tore Tore 漁市場…… 😋😋😋 但剩係去大阪嘅話,又想去Fish Market, 都可以係一個選擇,因為店都幾多,貨品都幾多,祇係俾貴少少 😂💰💰💰 最後,其實department store / supermarket 大部分都有售~ 順便一提和歌山黑潮市場亦唔駛去都得 😔😔😔 雙黑殺手 🥷🥷🥷

2023-03-01 20 瀏覽
#20230226 ✈️📍 黑門三平 @kuromonsanpei 中央区日本橋1丁目22-25——————————————————————————————#三文魚 ¥1,090#赤貝 ¥1,059#拖羅 ¥4,431💭 相信好多香港人去黑門市場都會尼呢間食,多種類又有得坐低食🪑仲可以叫魚生丼食,🐷唔打算食飽所以攻刺身居多,不過🐷發現唔係碟碟都新鮮,所以去黑門市場呢啲遊客區揀魚生或者牛都要小心啲⚠️揀到新鮮既都係好肥美既😋仲件件都厚切tim .#蟹腳 ¥3,240💭 蟹腳🐷無買bbq果啲,因為怕佢燒得乾身浪費左隻蟹🦀於是買左雪櫃入面果啲再叫店員哥哥輕輕幫🐷叮返熱佢,叮走陣雪味即刻鮮甜晒😋要記得同佢講叮幾耐,如果唔係都一樣會乾晒🙈但依家佢請多左好多留學生打工,唔識日文用普通話都完全溝通到架喇😎.#鰻魚壽司 ¥1,944💭 鰻魚切得好厚身,又唔係咬唔開果隻,舊飯當然無即整咁好食,但係🐷一早去唔可以空肚食生野,呢個壽司用尼墊一墊肚都係唔錯既選擇🍣.#大蝦 ¥2,000💭 係門口燒好香好吸引,隻蝦真係大過🐷隻手板有突🦐擘開入面仲有膏🤤帶手套拎住食🧤咬落啖啖肉好滿足☺️.#大阪美食 #🐷衝出香港 #🐷
#20230226 ✈️
#鰻魚壽司 ¥1,944
#大蝦 ¥2,000

#大阪美食 #🐷衝出香港 #🐷在大阪 #🐷_食
2020-01-24 33 瀏覽
今日和太太早上逛黑門市場, 途經黑門三平, 於是入內買了一盒拖羅壽司和鹽燒大蝦2隻。拖羅壽司一盒共4件, 拖羅肉質肥美而且好大塊, 顏色有光澤, 整件拖羅蓋過d壽司飯, 拖羅食落肉質鮮甜, 入口即熔, 飯飯粒軟綿, 整件拖羅壽司肉質鮮甜, 口感十足;鹽燒大蝦1500 yen一隻, 師父即叫即煎, 香氣四溢,蝦肉質鮮甜彈牙, 食落啖啖肉, 好似食雞比似的, 配上少許鹽食落惹味, 佐酒一流, 這裡食物美味, 價錢合理, 食了一頓高質美味拖羅壽司和鹽燒大蝦, 口感大滿足。
拖羅壽司
鹽燒大蝦
2019-12-28
¥3160 (午餐)
2020-01-14 26 瀏覽
好貴…但新鮮食材黑門市場本身都係一個劏水魚既地方原先以為係誇說其詞…不過親身體驗過就會深感明白,真係好0貴…食材新鮮度就有保證既,味度呢~因人而異啦,ok好食既😋可一不會再囉,一試冇妨再試投降。一個貴字都可以k.o.唔少窮遊人士…味度:良 今次食壽司盛有拖羅/鮭魚/海膽 壽司上面會佈滿一堆大大粒既魚子海膽黎講,我就比高分既!堅好食!三文魚的話,認真一般 只係切得比較厚身 冇咩特別💁🏻‍♂️拖羅 肥美既 大份既 入口即溶個人對拖羅冇研究,都覺得可以一試😋
好貴…但新鮮食材
黑門市場本身都係一個劏水魚既地方
原先以為係誇說其詞…不過親身體驗過
就會深感明白,真係好0貴…

食材新鮮度就有保證既,
味度呢~因人而異啦,ok好食既😋
可一不會再囉,一試冇妨再試投降。
一個貴字都可以k.o.唔少窮遊人士…

味度:良 今次食壽司盛
有拖羅/鮭魚/海膽 壽司
上面會佈滿一堆大大粒既魚子

海膽黎講,我就比高分既!堅好食!
三文魚的話,認真一般
只係切得比較厚身 冇咩特別💁🏻‍♂️
拖羅 肥美既 大份既 入口即溶
個人對拖羅冇研究,都覺得可以一試😋
2020-01-13
¥2640
  • 上等壽司盛
2019-11-17 48 瀏覽
每次黎黑門都會見到一排排又粗又長的🦀腳,有些是急凍,有些即場bbq🤩🤩黑門三平內有松葉蟹,阿拉斯加長腳蟹,以大小分¥4500和¥3000我揀左¥3000,成隻腳有手臂咁長,蟹肉鮮味之餘仲有彈性,一絲絲蟹肉好滿足👍👍😋😋店內有飲食區,地方乾淨,也有免費熱茶提供,服務好好😄😄
店內有飲食區,地方乾淨,也有免費熱茶提供,服務好好😄😄

2019-11-16
¥3000 (早餐)
2017-04-27 744 瀏覽
Heavily bookmarked so I thought it would be good. The sushi gave all of us an upset stomach because it was cold. This is pre-made sushi in a cooler. Therefore the rice is cold and made hours ago. The sushi had no wasabi and the worker and cashier was so angry. Take your money elsewhere. The only reason why i gave some stars for hygiene is because we did not get have the runs.
2016-11-27 528 瀏覽
E 間系黑門市埸真系最多人 價格不高 選擇多元化 可以買左之后坐抵食 我weekday 淡季去都好多人 全部講中文 ~ 拖羅5太贵 新鲜 入口即溶 但個人覺得食第2件已經有D" 漏" 太肥美了 !! 但必試 !! 人一世 物一世 ~~ 所以野都好新鮮 有D熟食仲熱架個人意見 走晒先再回頭食 因為愈行愈平
個人意見 走晒先再回頭食 因為愈行愈平
2016-10-21
2015-09-03 454 瀏覽
大拖羅好抵食1980yen 六件好抵食, 好肥美甘香~帶子刺身很鮮甜, 蟹腳海胆一般, 魷魚筒比較怪, 因入面唔知"養"左d乜~
¥2395 (早餐)
2015-02-05 422 瀏覽
吃完牛肉, 剛才沒有吃吞拿魚, 為的就是想來這裡一次過吃得盡興一點! 這家黑門三平也是在黑門市場內, 找起來也不難, 就是在十字路口再走過一點, 因為門面較大, 而且長期聚集了不少遊客, 所以遠處就能認到. 店子主打是各式各樣的即食刺身壽司, 也有些海產買好後可以即時替客人煮. 看看店內凍櫃內一盤盤十分巨型的蟹腳跟蟹肉, 最便宜只是由780YEN就有交易, 果然比坐在餐廳吃便宜得多呢!!! 刺身方面大路款式如蝦, 帶子等等都有, 不過量產最多的還是拖羅, 而且價格特級便宜, 一大舊中拖羅可以切出十片左右的只是2千YEN左右!!! 便宜得太過份了!!! 這裡選好後是可以交給店方替客人去切片的. 看到價錢真的有點嚇傻了!!! 哪有這麼便宜!!! 如果不想單吃刺身或壽司, 這裡也有提供不同款式的刺身丼, 最便宜的居然只由900YEN起!!! 也有什錦丼, 中拖羅丼, 海膽丼等等, 計起來也是比外邊便宜吧. 買好了食物, 店內有一邊劃分了出來可以堂吃, 另一邊也有自助熱茶供應.不過這裡的座位超緊張, 非常多人在等位, 宅女好不容易才找到兩個角落的位置. 要不就不要吃, 吃的話

看到價錢真的有點嚇傻了!!! 哪有這麼便宜!!!

要不就不要吃, 吃的話就要吃得豐盛一點! 忍不住的左買右買, 最終買了一大盤刺身併盤, 一盒大拖羅壽司, 一盒甜蝦, 一盒帶子跟一板海膽. 合計回港幣只是五百左右, 在香港以這個價格應該吃不到這樣的質素吧!!! 未吃單是看到這麼豐富就夠高興了!! 妹妹此時就問宅女: [.....我們兩個人, 吃得了這麼多嗎?]

這個大拖羅壽司, 一盒四件只是1000YEN, 不買的話太對不起自己了!! 入口魚油脂真的是超級豐厚, 幾乎就是入口即融, 不過宅女一向覺得大拖羅魚油是有點多, 吃多兩片就會很快膩, 幸好底下有點壽司飯中和一下. 以這個價錢來說, 實在是沒能挑剔了.

再來是刺身併盤, 內裡有八種不同種類的刺身, 包括三文魚, 中拖羅, 甜蝦, 墨魚, 鯛魚等等. 質素都幾新鮮, 雖然不太喜歡有三文魚在內, 不過吃起來油脂度都幾好, 也夠肥美. 整盒刺身賣價2200YEN, 也算是不錯了.

再來一大板海膽, 價錢3000YEN是有點小貴, 不過看它堆得滿滿的, 入口十分鮮甜而且味帶甘, 海膽味都算幾香濃, 當然未算是非常好的水準, 但起碼比在香港吃便宜吧.
吃得很滿足, 也可能因為吃得太多拖羅有點膩不知怎的非常飽.
¥3500 (午餐)