2017-12-06 128 瀏覽
番到黎袛園,仲有一段路仔先到河原町,雖然食左京都勝牛,但行左咁耐好似已經消化左,唯有搵D小食補充下能量先啦(旅行大食症又發作啦)我地就行番去尋晚食鰻魚飯經過果一條街,去番大家都話要必試既《壹錢洋食》其實一去到個街口,你就好容易見得到呢間舖頭,因為佢都好似黑夜裡的一點光咁,佢係街口個舖位超級光猛,仲有大大個招牌咁我地睇左個Menu發現同嵯峨燒係唔同既,有分別!呢個有肉嫁,所以都值得試下賴生就好快手咁數左$680yen比老闆娘!(數Yen都好麻煩呢,好彩每次都有屈小姐幫賴生手,4隻手數快好多)一落完Order之後,師傳就係咁大板鐵板上面即煎啦!而且呢度有個好好既地方就係店外有張枱同櫈,可以比我地坐低食,唔駛怕要入去坐而要怕一人叫一份先好,冇咁尷尬1)壹錢洋食:5⭐️爆裂既蛋汁真係好吸引!成個餅有成2隻蛋,難怪會爆咁多蛋汁咁澎湃!而個煎餅外層口感軟綿綿,有D似台灣既蚵仔煎既外皮,加上佢2隻蛋未熟透,蛋汁同蛋白黏住外皮,更加似! 而且入面既材料好豐富,口感一流,有蒟蒻、酸薑同蔥,呢3樣全部切粒上,粒粒既蒟蒻加添咬口,有D彈牙既啫喱嘴嚼下咁,酸薑粒就為醬汁帶黎酸味既味道層次變化,而蔥就爽口,帶蔥香
(旅行大食症又發作啦

我地就行番去尋晚食鰻魚飯經過果一條街
,去番大家都話要必試既《壹錢洋食》

一落完Order之後,師傳就係咁大板鐵板上面即煎啦

壹錢洋食
¥680

1)壹錢洋食:5⭐️

爆裂既蛋汁真係好吸引!成個餅有成2隻蛋,難怪會爆咁多蛋汁咁澎湃!而個煎餅外層口感軟綿綿,有D似台灣既蚵仔煎既外皮,加上佢2隻蛋未熟透,蛋汁同蛋白黏住外皮,更加似! 而且入面既材料好豐富,口感一流,有蒟蒻、酸薑同蔥,呢3樣全部切粒上,粒粒既蒟蒻加添咬口,有D彈牙既啫喱嘴嚼下咁,酸薑粒就為醬汁帶黎酸味既味道層次變化,而蔥就爽口,帶蔥香味

入面仲有鳴門卷、日本魚蛋同一塊國產牛肉,牛肉味都出,鳴門卷同日本魚蛋就令口感更加有層次,更多彈牙既野食入面!外面就軟綿綿,入面就爽口彈牙,好味

最後,最外層有紫菜絲提香,醬汁拌左蛋汁之後冇咁重口味,濃得黎帶蛋味!正

食完之後,4條小腿繼續向河原町出發

#旅行大食症
#準備下次四条行到十条
#不停補充能量
#牽著妳走的幸福
#陪著妳走一生一世也不分
2017-09-10
¥340 (晚餐)
壹錢洋食
¥ 680