2017-12-06 108 瀏覽
黎到宇治,有好多好多抹茶名店林立,其中一間就係伊藤久右衛門,賴生同屈小姐每次經過便利店同汽水機都見到好多唔同款既支裝綠茶,伊藤久右衛門就佔左好多支,而賴生同屈小姐都飲過佢既出品,而佢既綠茶又真係幾好飲,回甘勁! 唔知佢既抹茶雪糕出品又如何呢? 由宇治平等院商店街行過宇治橋,再一路跟住指示牌上斜長征十分鐘,終於黎到伊藤久右衛門位於宇治既總店啦!! 幾經辛苦長途跋涉終於到達,總店真係好大間呀!! 入到去右手邊就係堂食區,要拎飛排隊入,又係要等成個鐘以上先入到,賴生同屈小姐都好決斷地放棄,轉戰左手邊既手信區!! 手信區有好多唔同種類既抹茶產品賣,有曲奇、朱古力蛋糕、糖、蛋卷,茶葉同茶粉,應有盡有,賴生同屈小姐都係度掃左好多戰利品番去!! 而且仲有免稅添 而位於手信區有個大雪櫃,入面裝左一個個抹茶雪糕杯同甜品,賴生當然即時拎左D比錢同屈小姐分享啦!不過雪糕同甜品就冇得免稅啦,因為係即時食用既食品!!1) 抹茶慕絲杯 : 3⭐️賴生同屈小姐帶住滿心既期望攀橋涉水黎到伊藤久右衛門,係個大雪櫃拎走一杯每日限定數量發售既抹茶慕絲杯,心諗一定冇死就咁去比錢,而貼心既店員見我地2個人食都比左2隻匙羹我地食!

抹茶慕絲杯
¥350

1) 抹茶慕絲杯 : 3⭐️

賴生同屈小姐帶住滿心既期望攀橋涉水黎到伊藤久右衛門,係個大雪櫃拎走一杯每日限定數量發售既抹茶慕絲杯,心諗一定冇死就咁去比錢,而貼心既店員見我地2個人食都比左2隻匙羹我地食!!

用典型既甜品膠杯裝住,一層慕絲一層抹茶粉,逐層逐層鋪起,似乎都好有心機,應該係好食既甜品黎,結果一食落去係: 疑惑既味道,只能用滑黎形容!

抹茶力 : 3⭐️
唔係甜又唔係冇抹茶味,其實一食就知道係抹茶既,但就純粹知道係抹茶囉

回甘力:1⭐️
點解話食到係抹茶呢? 因為淨係食到茶味,一D回甘都冇,唔知去左邊,只能靠抹茶粉撐場

幼滑度: 5⭐️

慕絲就一定滑既,比雪糕更幼滑添!

配料: 3⭐️
就只有抹茶粉同慕絲,冇乜特別既配料! Fair's Fair

CP值:2⭐️
由於回甘力欠奉,CP值亦相對地大大被打折扣

抹茶雪糕
¥300

2) 抹茶雪糕杯:3⭐️

由於抹茶慕絲杯令我地知道左伊藤久右衛門既抹茶未必同預期既抹茶掛勾,所以我地都抱住挑戰既心態去試,結果一樣係同黑人問號既味道係一樣 : 疑惑.....

抹茶力:3⭐️
同慕絲一樣,入口食得出係抹茶黎既....

回甘力:1⭐️
不過回甘力同樣係0,抹茶味由入口到吞都係同樣既抹茶味,毫無層次變化

幼滑度: 4⭐️

好彩雪糕都尚算滑,冇乜冰粒,係雪硬左DD!

配料: 2.5⭐️
得雪糕囉~~冇驚喜

CP值:2.5⭐️
回甘力都係欠奉嫁喇,不過比慕絲杯平少少既

總結

估唔到伊藤久右衛門既樽裝綠茶做得咁好,但佢既抹茶甜品係冇回甘既,賴生同屈小姐都好慶幸自己冇排到堂食,好決斷咁買左D甜品食就算! 經過今次調查,確認佢係抹茶名店入面既包尾。

#名氣大不等於好味
#抹茶調查篇
#包尾
#好彩冇排堂食
#繼續下個調查gogogo!!
2017-09-09
外賣自取
¥325 (下午茶)