2017-04-17 436 瀏覽
第一次去伏見稻荷神社 行左一圈後雖然得十一半左右 未到食飯時間 但因為有d落雨 所以想搵一個地方坐低食下lunch係openrice見到伏見稻荷神社推介10大美食 於是搵左一間近d既烏冬店家果間鋪頭專門食烏冬麵同埋蕎麥麵 店家個名係店家希望可以專心製作有關烏冬蕎麥等麵食料理店員見到我地講中文 主動比我地英文餐牌 但英文就一般 問佢有關餐牌既事 雖然佢很努力既解釋 但英文字彙有限 都會轉返日文 不過佢會請我去店門口睇我問既食物模型 總體很有禮貌但語言能力不行我叫左煎魚烏冬面(餐牌上寫係herring 希靈魚) 我唔知係唔係係尼一間餐廳 set會比單點平d同抵d 所謂set就是一碗mini豆卜烏冬加一碗mini丼飯 我fd叫左穴子冬加烏冬面套餐 780yen 係比單點mini 但一次過試曬兩種料理 飯同麵 (set入面可以揀湯烏冬定湯蕎麥麵)我想食烏冬 所以撿左醃希靈魚湯烏冬烏冬很大碗 烏冬唔單止有彈性 同埋去很有嚼勁 唔會很腍 食完成碗很滿足希靈魚經過醃製 甜甜地 一d都唔油膩 份量剛剛好 但除左麵同魚 冇其她配菜 其實有一d唔滿足 日本飲食比我最大感觸係大份量麵食 加精緻配菜但蛋白質份

我想食烏冬 所以撿左醃希靈魚湯烏冬
希靈魚經過醃製 甜甜地 一d都唔油膩 份量剛剛好
但蛋白質份量唔多 蔬菜嚴重缺少
總之 尼間店set可以嘗試 可以彌補烏冬單調的選擇喔
¥890
2017-04-17
¥890 (午餐)