2017-10-16 79 瀏覽
10:15到達,店外遊人不少,但我入內時未見有任何食客。左起:レモンノワルツ (即檸檬 + 柚子雪芭)  ¥350得個酸字。雖然已預咗會偏酸,但佢只食到酸味,檸檬味同柚子味就食唔出。中間:レモンソーダ(檸檬疏打)  ¥350都係得個酸字,無檸檬味,不過好夠氣右:嵐山(綠茶 + 芒果味雪糕) ¥550出色在又係無綠茶味同芒果味,雖然眼見有綠色夾雜住黃色
10:15到達,店外遊人不少,但我入內時未見有任何食客。
レモンノワルツ、レモンソーダ、嵐山
左起:レモンノワルツ (即檸檬 + 柚子雪芭)  ¥350
得個酸字。
雖然已預咗會偏酸,但佢只食到酸味,檸檬味同柚子味就食唔出。

中間:レモンソーダ(檸檬疏打)  ¥350
都係得個酸字,無檸檬味,不過好夠氣

右:嵐山(綠茶 + 芒果味雪糕) ¥550
出色在又係無綠茶味同芒果味,雖然眼見有綠色夾雜住黃色

題外話/補充資料: 當日入到去無客,侍應在興高采烈地傾計,傾到我示意想落order,佢都唔係幾想理我。無論食品同服務態度都令我感到"好到呢~~"
2017-09-13
¥725 (其他)
2017-09-25 49 瀏覽
嵐山的確係一個好靚既地方,不過再靚,都唔及著住浴衣既屈小姐靚 唔難得D人話千祈唔好比自己女朋友著浴衣/和服,自己真係會好自然變左痴漢不停同佢影相架一路影一路行一路食,話咁快就黎到渡月橋同保津峽,呢度就有間好出名既豆腐雪糕店 - 《新八茶屋》,鍾意食雪糕,又鍾意食豆腐既我地,當然第一時間衝入去排隊啦一入到去你就會見到好多人食緊雪糕嫁啦,可想而知幾咁受歡迎呢,賴生梗係又第一時間排隊啦快D啦快D啦,到我地未呀排隊既時候,成個Gelato專櫃16種味,屈小姐同賴生又進入會議模式,不過之前真係食得太飽啦,都係食番個Signature - 豆腐Gelato算啦!不過賴生由於Pat Pat痕,唔用杯裝,叫左用Cone裝,因為佢想試下個Cone好唔好食買完之後,你可以選擇係店內立食/坐低食,又或者外賣拎出去對住渡月橋同保津峽個景食,不過出面太陽太勁啦,雪糕會被曬溶的,加上著浴衣都有點熱(好彩冇著和服咋,著和服果D係勇者阿),我地都係留係有冷氣加陰涼既地方啦1)豆腐Gelato :4⭐️呢杯就係聞名於嵐山既豆腐Gelato啦,豆腐味同奶味既比例係大約6:4,有豆腐味兼夾牛奶甜味既一杯Gelato,聞落都幾

,鍾意食雪糕,又鍾意食豆腐既我地,當然第一時間衝入去排隊啦

一入到去你就會見到好多人食緊雪糕嫁啦,可想而知幾咁受歡迎呢
,賴生梗係又第一時間排隊啦

快D啦快D啦,到我地未呀

,著和服果D係勇者阿
),我地都係留係有冷氣加陰涼既地方啦

豆腐gelato
¥300

1)豆腐Gelato :4⭐️

呢杯就係聞名於嵐山既豆腐Gelato啦
豆腐味同奶味既比例係大約6:4有豆腐味兼夾牛奶甜味既一杯Gelato,聞落都幾香不過唔係我地想像般咁重豆腐味,佢既豆腐味評級係 - 標準,不過Gelato都做得細滑,唔錯唔錯

至於個Cone ⋯ Under expectation,冇蛋香又唔係好脆⋯最後賴生放棄左,當佢行到垃圾桶時,先發現原來個垃圾桶係Cone既亂葬崗⋯有好多人都唔食丟左既
 下次都係叫杯裝,唔好做大哂鬼...

#為食惹的Cone禍
#著浴衣既屈小姐勁靚
#豆腐控x雪糕怪
#夏天當然係食雪糕既季節
#對住靚景食雪糕都幾正
#對住靚女食+有靚女餵既賴生更正
#有點想念台灣十份的豆腐雪糕了~~
2017-09-09
¥300 (下午茶)
豆腐gelato
¥ 300
  • 豆腐Gelato
2014-05-19 43 瀏覽
在渡月橋邊看見長長的人龍在排冰淇淋,于是乎,吃貨的我又要去趁熱鬧 抹茶+櫻花 抹茶可能是今天第三次吃了,已經沒感覺了 櫻花味好淡,沒都路里的好吃
抹茶+櫻花
抹茶可能是今天第三次吃了,已經沒感覺了
櫻花味好淡,沒都路里的好吃