2024-11-10 0 瀏覽
第一次去福岡旅行,所以喺網上搵吓啲食店資料。喺眾多網站都介紹呢一間烤肉嘅餐廳,包括日本網站都有介紹,所以我就喺網上預約咗呢一間,保證唔使排隊就食到。😊不過呢一間食店網上已說明限時90分鐘,所以要有心理準備,唔可以慢慢嘆😛。準時嚟到呢間食店, 7:00已經相當多人,而且同店舖內,都見到唔少港人都嚟呢間食店。服務員帶到我哋將四人枱位置寬闊,而且內裏裝修都係以白木為主,感覺都很舒服☺️!對於餐廳食物重點嘅評價係,真心正😍😍😋😋。可能因為今次除咗呢一間之外,我都有係其他YouTuber介紹嘅食店食過,但係亦都冇當中講到咁正,亦都有啲伏嘅感覺,所以今次我都抱着試一試嘅心態🤪。但當我食第一啖嘅時候佢嘅肉質真心滑,而且牛味濃,而且佢嘅肉質Juicy真係好好食。,無論係佢既不同牛部位既拼盤,還是牛舌或牛隔膜,都真係有肉汁😊。最難得既係,當我地以為只係剛剛燒起熱辣辣先好食,後來竟然發現我有塊攤凍咗嘅肉都仲有肉汁,真令我驚喜😚。如果第日有機會再嚟福岡,我一定會再嚟呢間度食,呢間係福岡我真心推介嘅一間烤肉店yeah

7款不同牛部位拼盤
牛舌
韓國米酒
牛隔膜
2024-11-07
¥280 (晚餐)
7款不同牛部位拼盤
牛舌
韓國米酒
牛隔膜
  • 7款牛拼盤
上網plan行程個陣😝發現幾多人推介呢間🤩話性價比幾高😏本身想book博多車站附近嘅分店😗嗰間長期都full Booking☹️因為係用炭爐燒,唯有試下walk in 藥院分店😋用電爐,應該會易啲🥰#mochicouple_hk福岡搵食團------------------------------1️⃣ 特選 7 種拼盤(4-5人份)(¥7678)非常推薦!🔝店舖採用當天最棒的 A4 、 A5 等級的九州產黑毛和牛🐄而每日都隨機比7款不同部位的牛肉🥩店員會比一張A4紙🔖圖文並茂咁詳細介紹這7種牛肉是哪些部位,啲油花超靚😍切的厚度亦都啱啱好☺️一個盤子🍽️當日有7種不同部位的和牛包括腿三角、里脊肉、後腿腱子心肉、板腱肉、牛前腿肉、臀肉蓋和特選橫膈膜肉🥩每片和牛都充滿了雪花般的紋路同好鮮紅❣️每種肉都好似做過按摩🤣肉質好柔軟😍一d筋都無🥹食落又唔會好油膩,真係勁好食😋😋😋😋😋腿三角:肉質緊實,油花分佈均勻,烤制後外焦內嫩,好有咬口😄里脊肉:相對柔軟,肉質細膩,燒過後都能保持肉汁的鮮美😁後腿腱子心:肉質比較有咬口,有濃郁既牛肉味,油脂相對上冇咁多,但肉質仍相當軟嫩😆板腱肉同牛前腿肉:肉質較為厚實😊臀肉蓋

#mochicouple_hk福岡搵食團

1️⃣ 特選 7 種拼盤(4-5人份)(¥7678)

腿三角:肉質緊實,油花分佈均勻,烤制後外焦內嫩,好有咬口😄
里脊肉:相對柔軟,肉質細膩,燒過後都能保持肉汁的鮮美😁
板腱肉同牛前腿肉:肉質較為厚實😊
臀肉蓋:肉質柔嫩,帶有一點脂肪,吃起來口感非常滑順,特選橫膈膜肉:油脂豐富,經過烤制後,內部卻十分多汁,牛肉入口即溶😚
好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

2️⃣單點no. 8後腿腱子心肉+no.7里脊肉+特選橫膈膜肉+米飯x4
一定要配米飯🍚選用日本珍珠米🌾煮得啱啱好🤪米飯粒粒分明😎口感Q彈😊與燒肉的油脂完美融合☹️每一啖都能感受到肉香和米香😉超 好 食!🥰
好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍福岡県福岡市中央区薬院3-16-34 ヤマトビル 1F