1 から 15まで表示
上等壽司盛
2020-01-13
約¥2640
JAN 20

好貴…但新鮮食材 黑門市場本身都係一個劏水魚既地方 原先以為係誇說其詞…不過親身體驗過 就會深感明白,真係好0貴… 食材新鮮度就有保證既, 味度呢~因人而異啦,ok好食既😋 可一不會再囉,一試冇妨再試投降。 一個貴字都可以k.o.唔少窮遊人士… 味度:良 今次食壽司盛 有拖羅/鮭魚/海膽 壽司 上面會佈滿一堆大大粒既魚子 海膽黎講,我就比高分既!堅好食! 三文魚的話,認真一般 只係切得比較厚身 冇咩特別💁🏻‍♂️ 拖羅 肥美既 大份既 入口即溶 個人對拖羅冇研究,都覺得可以一試😋
牛舌
高級外橫膈膜肉
烤整根牛肋條
牛肝
韓式芝士石鍋拌飯
煙灰缸😂
2020-01-12
予算は...
約¥4378 (ディナー)
JAN 20

會比較貴,窮遊的話可以passed 3480日元+稅=約HKD$300 有120分/90分 可選,今次食揀咗120分 其實90分,燒一輪,都飽 唔洗120分,太長😂 肉類質素:優 種類數目:少 肉類出品明顯係即切而非冰鮮 食材新鮮,有誠意,加分位😋 部份肉類 口感會偏向根性 小心選擇 以免浪費食材😏 飲料都係汽水機囉…合格啦~ 服務質素:優良 有會多國語言staff 很有禮貌,一叫即到,上菜速度快 環境:良 抽氣系統超給力 座位鬆動,不會逼迫 店內可吸煙,要米缸可以問staff攞 不過CP值都高既,有錢人士不妨...
2019-12-27
予算は...
約¥1555 (夜食)
JAN 20

今日和太太逛完難波後便往Harbs食甜品, 去到店舖時8時半, 原來好多蛋糕都賣哂, 只得咖啡和雜果兩款, 我們於是點了每款各一個, 另點了凍咖啡和花茶。咖啡蛋糕大大件,味道香濃, 入口軟綿香滑, 餅底食落香脆, 食落口感不覺肥膩感;雜果蛋糕賣相吸,甜度適中, 忌廉口感香滑,水果食落新鮮鮮甜;咖啡味道香濃, 奶味香滑;花茶茶味香濃, 飲落味道清甜, 而且溫度適中。店子座位舒適闊落, 環境舒適, 而且食物美味, 賣相吸引,高質好味蛋糕。
Amuse-bounce
口號感豐富的maindessert
口感豐富的pre-dessert
2019-11-24
予算は...
約¥20000 (ディナー)
DEC 19

2019 京阪紅葉行,想試一下在日本吃正式西餐,來到大阪洲際的Pierre,二十樓的景觀不錯,服務有禮但比較拘謹,部分待應英語水平接近溝通不來😅。點了最基本的 dinner set (¥12000),居然也有九個 course,實在超值。食物有濃厚的日本feel,有以豆腐,鰻魚做材料,竟然也有醬油做醬汁,每道菜都細緻和包含很多元素,雖則食材不算名貴,整體味道很好,擺盆精緻漂亮,也點了 wine pairing (¥8000),品酒師恰當的建議,盡興和美妙的旅遊美食體驗🤗
2019-11-19
NOV 19

那裏的牛扒 ,和牛有a5或a4選擇 , 最平的一個a 4 和牛餐要 12000yen ,而一份 神戶牛扒150克也要14000 Yen ,價錢也算貴。當 你點完餐後,廚師在你面前親自烹製牛肉及蔬菜 ,完成後送到在你的枱邊。你在熱板上慢慢品嚐那些牛扒 ,別有一番風味。 和牛的肉質不錯,味道也很好,惟價錢略貴了點。
NOV 19

環境正常地方乾淨,服務員態度正常 呢間就係香港高人氣嘅過江龍迴轉壽司🍣,去日本當然要去朝聖下啦!香港嗰間開咗幾個月,但太多人等所以重未試過,但日本呢一間的確係唔錯嘅,連鎖式黎講算係好新鮮材料,對比香港其他連鎖式優勝好多! 之前食過大阪其中一間,名古屋比大阪既分店差少少,不過都新鮮抵食嘅。 今次食咗好多款有軍艦,卷物刺身,炸物等等,基本上每一種魚生都好新鮮。 特別要講下幾款壽司同一款炸物: 蒸鮟鱇魚肝壽司(冬天限定) 鮟鱇魚香港多數用黎做湯,好少見用個魚肝做壽司,一聽魚肝以為會好腥,食...
予算は...
約¥1380 (カフェ)
NOV 19

最後一日必去outlet血併,時間有限,分秒必爭💪💪 行左3小時腳又軟又肚餓真係要食個快餐補充下,見到這間餐廳主打漢堡包+三文治,都有炸薯條,洋蔥圈等,鋪面設計好有夏威夷渡假feel🏝🏖 火雞三文治套餐,¥1380 熱辣辣的火雞肉好滑,夾埋芝士蕃茄生菜和香脆的面包,味道剛剛好,可惜薯條太幼,炸得太乾,完全冇口感
予算は...
約¥3000 (朝食)
NOV 19

每次黎黑門都會見到一排排又粗又長的🦀腳,有些是急凍,有些即場bbq🤩🤩 黑門三平內有松葉蟹,阿拉斯加長腳蟹,以大小分¥4500和¥3000 我揀左¥3000,成隻腳有手臂咁長,蟹肉鮮味之餘仲有彈性,一絲絲蟹肉好滿足👍👍😋😋 店內有飲食區,地方乾淨,也有免費熱茶提供,服務好好😄😄
予算は...
約¥1600 (朝食)
NOV 19

在黑門每次必會食魚生,今次經過這間黑銀好多人排隊就覺得點都要一試🤔🤔 鋪面分為3部份,分堂食,外賣壽司,外賣丼飯,企理乾淨,每部份有專人落order同收錢,仲劃分立食區可慢慢品嚐美食。smilesmile 我點左人氣No.2,大拖羅丼 ¥1600 拖羅好新鮮,飯面加上芝麻好香 個粒魚子好飽滿,好多汁👍👍
2019-11-13
予算は...
約¥100 (朝食)
NOV 19

本人向來都很喜歡食牛角包,今次去大阪都要試下。 店舖位放心齋橋唔算難揾,店內除迷你牛角包,仲有法包,窩夫,蛋攤等.... 我點左明太子牛角包,酥皮鬆脆重牛油味,明太子味好出😚😚 另食左個朱古力牛角包,粒粒朱古力加上點點奶油,口感豐富😋😋如果個包size大d就更好了
2019-10-17
OCT 19

最近跟我家姐和表姐一起遊大阪,我們住的酒店就在附近,而每次經過這家店都有很有人排隊,而且都是當地的人多,於是便產生好奇。一查之下才知道這家店在當地很有名,而且更是連續幾年穫米芝蓮推薦的,而剛好我們當晚還沒決定吃什麼,也還沒吃大阪燒便打算試試。其實一開始排隊時印象都還不錯,因為店員態度不錯,能以英文溝通也有提供english menu, 但進去後開始就覺得一般了。其實飲食業忙碌大家都明白,加上人又多,我們都沒有要求要好客氣笑臉相對。但就是很明顯覺得店員對日本人的態度跟對我們是有不同的,有一種不太想招呼我們的感覺...
2019-03-28
OCT 19

當日提早左泥到關西機場!把行李寄存之後,仲有成粒鐘有多嘅時間先入閘,周圍行上到3/f見到呢間拉麵店,諗起要4、5粒鐘先返到香港!橫掂有少少肚餓就即刻登記攞位,可能我1個人所以等唔夠1分鐘就有位!呢碗麵D豚肉好肥、湯底好油,但好彩味道唔差,枱面有好多調味料、仲有辣椒同紫菜任你用,過得去啦!yummy
待ち時間は..
0分 (テイクアウト)
2019-10-03
出来事
誕生日
OCT 19

一行3人晚餐,環境質素跟香港一模一樣,還以為自己回到香港。牛肉質素可以,其他配菜,甜品,什亂污糟,食物質素差,只吃牛肉是可以接受的。但服務員真沒禮貌(事原雪糕太硬需服務員幫忙刨雪糕球,協助後態度差還對同事用日文笑說我,不只一次)很不開心最後未食完就走,還向經理投訴但他不懂英文huffy
SEP 19

雖然香港,台灣都有一蘭, 但始終日本最正宗最好味,每次嚟都要食yummy 食嘅人好多,排隊要排半個鐘sick 拉麵有口感,而且可以選擇軟硬道, 鍾意食硬嘅我唔怕煮得太耐而覺得難食like 辣味香濃,本人鍾意辣道2至3倍love 辣得嚟又唔會好口渴,旁邊仲有水機可以自由加水,非常細心 半熟蛋係必叫,試過就知幾好食flower
SEP 19

嚟到日本當然要食壽司🍣 魚心壽司出名大件,肥美,新鮮,好味smileheart 雖然價錢唔平,但絕對一分錢 一分貨chopstick 本人最愛嘅係鰻魚,帶子,甜蝦,海膽 絕對係食唔停口,一試難忘yummy star鰻魚夠大件 啖啖肉好惹味 star海膽超級鮮甜 入口即溶 一啲都唔腥like star帶子又肥美又甜kiss star甜蝦十分嫩滑 蝦頭仲有好多蝦膏love 仲有其他選擇,總有一款啱你心水chopstickchopstick
Top