1 から 15まで表示
詳細を全てみる
絞り込み検索
2019-12-28
予算は...
約¥1914 (ランチ)
MAR 20

今日和太太中午往天王寺阿倍野商場AWkitchen食午餐, 我們點了吉列豚肉定食和朱軟骨定食。吉列豚肉定食賣相吸引和足料。除了主角吉列豚肉外, 還有前菜, 味噌湯、沙律、白飯、水果和甜品。吉列豚肉炸得金黃, 食落香脆而不油膩, 豚肉食落有油花, 配上醬汁一起食, 口感豐富, 而當地自家種植的配菜配上柚子醬, 食落新鮮開胃, 口感一流;白飯食落軟綿香滑, 配上魚乾食落惹味;前菜有草菇薯蓉和紫菜豆卜, 前者食落軟腍香滑爽口, 後者爽口香濃;味噌湯鹹度適中;橙味道清甜;最後甜品是凍豆乳, 甜度適中, 口感香滑、入口即熔, 整份吉列豚肉定食...
關東煮
2020-02-17
出来事
誕生日
予算は...
約¥200 (夜食)
FEB 20

第一次親身感受道地居酒屋.....🍣🥘 哩間居酒屋 係一條橫街窄巷入邊 如果吾係比佢個搖下搖下既紅燈... 根本吾會發現有間居酒屋係到 雖然人流吾多....但最估唔到佢d食物最有驚喜 每日既食物都會有小小吾同 類似私房菜甘🤤🤤🤤嗰一邊啲野新鮮就煮邊啲👍🏻 煮每一道菜 都好有心機...值得再去 不過如果有對貓敏感的話 就唔建議去喇 因為佢鋪有隻貓咪😊 連續幫襯兩晚宵夜 都係有驚喜 老闆超好 知道我地唔識聽日文吾識睇日文 佢都好努力話比我哋知果樣係咩食物同點煮法 所以有興趣可以試下👍🏻...
2020-02-15
FEB 20

Reasonable price for a 7-course dinner. Been here more than 20 times and everytime very good. Experienced owner/chef speaks japanese and little chinese. One of his staffs is able to speak some English. It’s located about 2km from Namba. Advised to make prior reservation. Most of the time is packed.
原味幸福pancake
FEB 20

📍 幸せのパンケーキ(大阪) 542-0086 大阪府大阪市中央区西心斎橋2丁目10−番32号 スマイルステップ B1F 係香港食唔到唯有喺日本食 等左20分鐘就食到啦!食完幸福pancake真係好幸福😍 幸福pancake ¥1100 原味疏乎厘 好鬆軟🤤一切開陣陣既蛋香味 好香 加上糖漿 同忌廉 成件事吾會好漏 蛋同麵粉既比例 麵粉佔好少份量 蛋味好重☺️
2019-12-28
予算は...
約¥3160 (ランチ)
JAN 20

今日和太太早上逛黑門市場, 途經黑門三平, 於是入內買了一盒拖羅壽司和鹽燒大蝦2隻。拖羅壽司一盒共4件, 拖羅肉質肥美而且好大塊, 顏色有光澤, 整件拖羅蓋過d壽司飯, 拖羅食落肉質鮮甜, 入口即熔, 飯飯粒軟綿, 整件拖羅壽司肉質鮮甜, 口感十足;鹽燒大蝦1500 yen一隻, 師父即叫即煎, 香氣四溢,蝦肉質鮮甜彈牙, 食落啖啖肉, 好似食雞比似的, 配上少許鹽食落惹味, 佐酒一流, 這裡食物美味, 價錢合理, 食了一頓高質美味拖羅壽司和鹽燒大蝦, 口感大滿足。
上等壽司盛
2020-01-13
約¥2640
JAN 20

好貴…但新鮮食材 黑門市場本身都係一個劏水魚既地方 原先以為係誇說其詞…不過親身體驗過 就會深感明白,真係好0貴… 食材新鮮度就有保證既, 味度呢~因人而異啦,ok好食既😋 可一不會再囉,一試冇妨再試投降。 一個貴字都可以k.o.唔少窮遊人士… 味度:良 今次食壽司盛 有拖羅/鮭魚/海膽 壽司 上面會佈滿一堆大大粒既魚子 海膽黎講,我就比高分既!堅好食! 三文魚的話,認真一般 只係切得比較厚身 冇咩特別💁🏻‍♂️ 拖羅 肥美既 大份既 入口即溶 個人對拖羅冇研究,都覺得可以一試😋
牛舌
高級外橫膈膜肉
烤整根牛肋條
牛肝
韓式芝士石鍋拌飯
煙灰缸😂
2020-01-12
予算は...
約¥4378 (ディナー)
JAN 20

會比較貴,窮遊的話可以passed 3480日元+稅=約HKD$300 有120分/90分 可選,今次食揀咗120分 其實90分,燒一輪,都飽 唔洗120分,太長😂 肉類質素:優 種類數目:少 肉類出品明顯係即切而非冰鮮 食材新鮮,有誠意,加分位😋 部份肉類 口感會偏向根性 小心選擇 以免浪費食材😏 飲料都係汽水機囉…合格啦~ 服務質素:優良 有會多國語言staff 很有禮貌,一叫即到,上菜速度快 環境:良 抽氣系統超給力 座位鬆動,不會逼迫 店內可吸煙,要米缸可以問staff攞 不過CP值都高既,有錢人士不妨...
2019-12-27
予算は...
約¥1555 (夜食)
JAN 20

今日和太太逛完難波後便往Harbs食甜品, 去到店舖時8時半, 原來好多蛋糕都賣哂, 只得咖啡和雜果兩款, 我們於是點了每款各一個, 另點了凍咖啡和花茶。咖啡蛋糕大大件,味道香濃, 入口軟綿香滑, 餅底食落香脆, 食落口感不覺肥膩感;雜果蛋糕賣相吸,甜度適中, 忌廉口感香滑,水果食落新鮮鮮甜;咖啡味道香濃, 奶味香滑;花茶茶味香濃, 飲落味道清甜, 而且溫度適中。店子座位舒適闊落, 環境舒適, 而且食物美味, 賣相吸引,高質好味蛋糕。
Amuse-bounce
口號感豐富的maindessert
口感豐富的pre-dessert
2019-11-24
予算は...
約¥20000 (ディナー)
DEC 19

2019 京阪紅葉行,想試一下在日本吃正式西餐,來到大阪洲際的Pierre,二十樓的景觀不錯,服務有禮但比較拘謹,部分待應英語水平接近溝通不來😅。點了最基本的 dinner set (¥12000),居然也有九個 course,實在超值。食物有濃厚的日本feel,有以豆腐,鰻魚做材料,竟然也有醬油做醬汁,每道菜都細緻和包含很多元素,雖則食材不算名貴,整體味道很好,擺盆精緻漂亮,也點了 wine pairing (¥8000),品酒師恰當的建議,盡興和美妙的旅遊美食體驗🤗
2019-11-19
NOV 19

那裏的牛扒 ,和牛有a5或a4選擇 , 最平的一個a 4 和牛餐要 12000yen ,而一份 神戶牛扒150克也要14000 Yen ,價錢也算貴。當 你點完餐後,廚師在你面前親自烹製牛肉及蔬菜 ,完成後送到在你的枱邊。你在熱板上慢慢品嚐那些牛扒 ,別有一番風味。 和牛的肉質不錯,味道也很好,惟價錢略貴了點。
NOV 19

環境正常地方乾淨,服務員態度正常 呢間就係香港高人氣嘅過江龍迴轉壽司🍣,去日本當然要去朝聖下啦!香港嗰間開咗幾個月,但太多人等所以重未試過,但日本呢一間的確係唔錯嘅,連鎖式黎講算係好新鮮材料,對比香港其他連鎖式優勝好多! 之前食過大阪其中一間,名古屋比大阪既分店差少少,不過都新鮮抵食嘅。 今次食咗好多款有軍艦,卷物刺身,炸物等等,基本上每一種魚生都好新鮮。 特別要講下幾款壽司同一款炸物: 蒸鮟鱇魚肝壽司(冬天限定) 鮟鱇魚香港多數用黎做湯,好少見用個魚肝做壽司,一聽魚肝以為會好腥,食...
予算は...
約¥1380 (カフェ)
NOV 19

最後一日必去outlet血併,時間有限,分秒必爭💪💪 行左3小時腳又軟又肚餓真係要食個快餐補充下,見到這間餐廳主打漢堡包+三文治,都有炸薯條,洋蔥圈等,鋪面設計好有夏威夷渡假feel🏝🏖 火雞三文治套餐,¥1380 熱辣辣的火雞肉好滑,夾埋芝士蕃茄生菜和香脆的面包,味道剛剛好,可惜薯條太幼,炸得太乾,完全冇口感
予算は...
約¥3000 (朝食)
NOV 19

每次黎黑門都會見到一排排又粗又長的🦀腳,有些是急凍,有些即場bbq🤩🤩 黑門三平內有松葉蟹,阿拉斯加長腳蟹,以大小分¥4500和¥3000 我揀左¥3000,成隻腳有手臂咁長,蟹肉鮮味之餘仲有彈性,一絲絲蟹肉好滿足👍👍😋😋 店內有飲食區,地方乾淨,也有免費熱茶提供,服務好好😄😄
予算は...
約¥1600 (朝食)
NOV 19

在黑門每次必會食魚生,今次經過這間黑銀好多人排隊就覺得點都要一試🤔🤔 鋪面分為3部份,分堂食,外賣壽司,外賣丼飯,企理乾淨,每部份有專人落order同收錢,仲劃分立食區可慢慢品嚐美食。smilesmile 我點左人氣No.2,大拖羅丼 ¥1600 拖羅好新鮮,飯面加上芝麻好香 個粒魚子好飽滿,好多汁👍👍
2019-11-13
予算は...
約¥100 (朝食)
NOV 19

本人向來都很喜歡食牛角包,今次去大阪都要試下。 店舖位放心齋橋唔算難揾,店內除迷你牛角包,仲有法包,窩夫,蛋攤等.... 我點左明太子牛角包,酥皮鬆脆重牛油味,明太子味好出😚😚 另食左個朱古力牛角包,粒粒朱古力加上點點奶油,口感豐富😋😋如果個包size大d就更好了
Top
OpenRice uses cookies to improve your website experience. By continuing to browse, you are agreeing to our use of cookies and Privacy Policy.