2017-09-20 1173 views
黎到旅程既第一晚,賴生一早Book定係道頓堀既《溫野菜》,帶好鍾意食菜既屈小姐黎食日本優質既農產品,而賴生就主攻黑毛和牛!務求食盡個放題!見到呢個門口,行入去搭lift上4樓就到啦!好方便,全層都係!用hotpepper 網上訂位之後,去到只係需要出示番訂座個email就可以入去啦,入到去都幾大,私隱度好高嫁,分和式同西式座位,西式就坐枱同櫈,和式就坐榻榻米,和式既好似冇咁舒服但有窗口景,一望落去就係道頓堀條河!每個座位仲可以落簾隔一隔,唔駛望到隔離枱食乜嫁!缺點就係成間舖都唔係禁煙嫁,好在抽氣夠勁同埋日本煙冇乜煙味!和式枱雖然係榻榻米,但其實有個窿比你放腳,好似平時坐櫈咁坐,只係冇椅背靠住。入席前要先除鞋,如果想去洗手間/行開行埋,外面就有對拖鞋比你用嫁啦,記得入席要除番對拖鞋先好入坐好之後,賴生同屈小姐就揀食邊個餐既放題,當然揀食黑毛和牛啦,我地2個都好鍾意食牛肉嫁!難得黎到日本當然要食黑毛和牛啦,比平D既價錢就可以食到黑毛和牛,一定要食多D啦!不過我地都係窮情侶,所以只係負擔得起次一級既4450 Yen版(已經爆好食啦),接下黎,就有120分鐘比你戰鬥,90分鐘就Last ord

,入到去都幾大,私隱度好高嫁,分和式同西式座位西式就坐枱同櫈,和式就坐榻榻米和式既好似冇咁舒服但有窗口景,一望落去就係道頓堀條河每個座位仲可以落簾隔一隔,唔駛望到隔離枱食乜嫁!缺點就係成間舖都唔係禁煙嫁,好在抽氣夠勁同埋日本煙冇乜煙味

(已經爆好食啦
),接下黎,就有120分鐘比你戰鬥,90分鐘就Last order, 但實際當然係更多啦

跟住就要揀湯底
,我地可以揀2款湯底,賴生就揀左壽喜燒鍋,而屈小姐就揀左鰹魚鍋
!2個湯底都勁好味嫁

A) 壽喜燒鍋:5⭐️

食肉必點既一個鍋,同所有肉都係最夾既,微甜既味道將每種肉既肉味提昇,又唔會遮到肉味,拌埋日本生雞蛋食,冇得輸

B) 鰹魚鍋:4.5⭐️

呢個鍋要加$100Yen先有得食,原因好簡單,佢係湯底度就放左幾塊鰹魚片一路熬湯,愈熬愈出味配番溫野菜產地直送既蔬菜同菇類就最岩,因為如果落肉會遮到肉味呢
而濃郁既鰹魚湯味可以令蔬菜同菇更入味同鮮甜
,不過要留意一點,會愈熬愈濃,到最後會有D過咸,所以要盡快食

而體貼既屈小姐建議我地2個鍋分開食,壽喜燒就食肉,鰹魚就食菜
,呢個建議超好,因為一落D黑毛和牛,個湯就即時好油lu,如果2邊都落肉,就會令D菜吸晒油,冇咁健康同好食lu
!

黑毛和牛放題set
¥4450

當你揀好晒個餐同湯底之後,侍應會比份中英圖文並茂既Menu你,入面有晒你揀個餐可以食D乜,如果揀其他肉要幾錢等等
,賴生果個已經係包晒咁濟,除左霜降黑毛和牛,要加$990 Yen 一碟
!加一碟既話,我不如食上一級放題,任食啦

至於點追加野食呢⋯⋯就有少少唔方便,皆因佢唔似一般香港餐廳咁有個制比你叫侍應既,變左你好多時要出去搵佢/大聲叫日文既Su me媽些/等佢行過叫佢,所以面皮就要厚一點點

最初黎既Set已經有碟黑毛和牛腩肉、赤城糯米豬五花、赤城糯米豬里脊肉片、竹筒雞肉丸、金滑菇、生菜,大白菜同冬瓜片,可以試岩先叫,或者一黎就睇餐牌狂叫
 (當然唔好眼闊肚窄做大哂鬼啦~~~)

肉類篇:

1)黑毛和牛腩肉(左下):5⭐️

望上去雪花好平均,係帶一條肥邊,一望就知係靚野黎,一落湯個湯就好油,但塊牛入口即溶,油脂豐富,帶牛肉味,係最肥美既肉,配上生雞蛋~ D牛肉味真係提昇2倍有多,而且仲更加滑!Yummy!

2)赤城糯米豬五花 (左上):5⭐️

睇相望上去,好似好肥好肥咁但食落去豬肉味濃郁唔騷,仲帶甜,真心好味,一D都唔似食緊肥膏嫁,不過今日我地既重點整治對象係黑毛和牛!

3)赤城糯米豬里脊肉 (左中):4.5⭐️

呢塊望落就冇咁肥Lu,味道比豬五花更甜,但口感冇豬五花咁滑咁彈牙,感覺五花正好多(但邪惡好多)

4)竹筒雞肉丸:3.5⭐️

其實雞肉丸都係唔錯既,多汁,但相比肉既主角相差很遠,咬落去感覺較散,我地會選擇追加肉!

黑毛和牛肩(左), 黑毛和牛腩肉(右)
5)黑毛和牛肩:5⭐️

圖上左邊就係另一個部位既和牛-黑毛和牛肩,有好靚既雪花紋,冇腩肉咁肥咁滑,但牛肉味更濃,屈小姐比較鍾意食呢隻!
!同埋實在太正啦!係日本食,連追加既牛肉都係一樣咁靚

6)美味牛:4⭐️

比黑毛和牛低一級既牛肉,不過根據網上資料美味牛係加工肉黎,肉質雖然冇黑毛和牛咁嫩滑,亦冇咁肥,但牛肉味比黑毛和牛濃
只係始終係加工肉,都係食1-2碟過下癮就算lu

7)嚴選牛肉牛五花:3⭐️

餐牌上最低級既一隻牛,唔嫩滑,牛肉味亦冇黑毛和牛同美味牛咁正,但比起香港做同樣價錢(HKD$188-228)既肥牛優勝,至少~人地冇咁肥

8)嚴選牛肉里脊肉:3⭐️

牛五花同級,但油脂更少,肉味優勝一點,但會較"UN",假如點左嚴選牛肉放題($2XXX yen),建議食呢隻爲主

芝士明太子糯米粒雞肉丸

9)自選口味雞肉丸:3.5⭐️

同樣係竹筒雞肉丸底,不過今次有3種口味選擇,賴生揀左明太子芝士糯米丸版,Mix埋一齊之後落鍋煮熟,芝士同糯米丸都呈流心,幾正,但明太子味道就消失左。

肉類篇小總結:

假如你食同樣既放題,為左maximise我地既支出,個人建議:

黑毛和牛腩肉 > 黑毛和牛肩 > 赤城糯米豬五花 >赤城糯米豬里脊肉 > 美味牛 > 嚴選牛里脊肉 > 嚴選牛五花> 自選竹筒雞肉丸> 竹筒雞肉丸

當然次一級既都可以跟呢個原則,我地2個人Total食左15碟牛肉呢
飽到好滿足!

前菜篇:

其實個放題有十幾種前菜選擇,有沙律同漬物等等,但賴生同屈小姐只係揀左其中2款⋯始終人腳少,不能食太多
 否則食唔到太多肉

北海道馬鈴薯沙律

10)北海道馬鈴薯沙律:4⭐️

放題食薯仔?唔係掛,咪好飽囉?係
,但北海道馬鈴薯係日本名物黎,一定要試一試。佢入口綿密細滑,食落口感拍得上薯蓉,而且薯仔味超濃,超建議食
 可惜,如果溫野菜選擇用最普通既牛油燒一燒會更佳,應該拎到5⭐️。但佢用左魷魚漬物拌,雖然多份爽滑口感係好既,但隻魷魚漬物過咸⋯影響左
⋯要扣⭐️

11)泡菜:3⭐️

偷偷地講你知,賴生其實好鍾意食泡菜既,貪佢香辣好送飯又開胃,不過⋯呢度始終唔係韓國,個泡菜得個樣
香同辣都唔夠,當食一食過下口癮啦

蔬菜及豆腐篇:

食得溫野菜,另一主打一定係佢地最出名既國產蔬菜,每日新鮮由產地運到,真係食得出既新鮮味道

什菜,豆腐,豆皮,糯米片

12)生菜,香菜,大白菜:5⭐️

每種菜都係勁新鮮,食落去每啖都超甜!屈小姐同賴生食左超多,起碼12碟菜

13)大蔥、洋蔥、蔥花、芫荽、洋蔥、紅蘿蔔絲:4⭐️

每樣都係甜,特別係大蔥同洋蔥,甜到一個點,又唔容易散,的確值得狂食
 而且佢既香氣唔會嗆,怕食蔥同芫荽類既人可以一戰!

14)蘿蔔,冬瓜:5⭐️

瓜類切得好薄,好容易煮熟,淋身吸晒湯汁味,而溫野菜既瓜類本身又係勁清甜,一定要食一食

15)豆腐:4⭐️

溫野菜既豆腐夠滑,未至於到百福豆腐咁滑,但會滑過平時係街市買到既,而豆味就比2者都多,所以係高水準作品,不過單論豆味又比唔上絹豆腐,所以差1⭐️

16)豆皮:5⭐️

豆皮,原本係乾豆皮黎,唔係食開壽司果隻,唔會咁甜,但一浸湯一陣就會變軟,味道就黎自湯底,吸飽湯汁後就似一塊海綿皮咁,滋味滿分

17)糯米片:3.5⭐️

白色長方形超薄果塊就係黎,要小心控制火喉及小心照顧,否則會融化爛晒,煮熟左既時候,有糯米應有既煙韌香甜

菇類篇:
什菌

18)金滑菇:5⭐️

難得可以食到金滑菇,一定要食啦,金滑菇比金菇菇味更重,但口感更滑既一隻類似既菇,可以話係高級版既金菇,要食多D!

19)金菇:4.5⭐️

食唔慣金滑菇既朋友(其實冇可能食唔慣
),可以揀番金菇,一樣好味道,只係菇味冇咁濃同冇咁滑身

20)舞茸:4⭐️

正!超難得放題會見到既菇,對女仔好好嫁,有防頭暈作用,所以賴生不停餵屈小姐食
 味道都唔錯,口感分會高D,因為成堆菇一啖咬落口,超爽!不過佢本身隻味食得多就未必人人鍾意啦

21)本菇:4.5⭐️

同舞茸差唔多既一種菇,不過勝在口感更嫩滑,彈口

22)香菇:4.5⭐️

超香既菇香,菇味濃郁,好值得食!

23)雞脾菇:4.5⭐️

切片上,新鮮彈牙

菇類小品評:

就溫野菜放題黎講,菇類真心係一個必食既選擇,每種菇都產地直送,菇香菇味都濃郁,個人大推金滑菇,因為係比較貴價而又好好好好味既一隻菇,身邊有朋友成日見暈既,就食多D舞茸

主食篇:

對於主食,溫野菜都提供好多選擇比大家,有冷麵、烏冬、年糕、咖哩飯、白飯、素麵同馬鈴薯粉,由於賴生同屈小姐持續戰鬥得太耐,只可以揀當中3樣試

烏冬,馬鈴薯粉,芝士年糕丸

24)芝士年糕:1⭐️

當見到芝士年糕,屈小姐就會失去左理智,一定要食一食先安心,佢鍾意芝士夾心流心 (明顯係港女喜好
),芝味滿溢,同時要年糕煙韌,可惜呢粒係中伏丸,既無芝味又偏硬
中間既芝士仲要係甜既

25)烏冬:5⭐️

有靚牛肉同菜,日本蛋同鰹魚湯底,冇理由唔整番個黑毛和牛牛肉烏冬食掛
?令我地估唔到既係,溫野菜既烏冬係超好食呀
,口感超滑又煙韌,比好多烏冬舖既麵質更佳!

26)馬鈴薯粉:5⭐️

因為好奇所以叫既一種食物,結果係大有驚喜!!!滑身得黎好Q彈,又係要整番一個黑毛和牛馬鈴薯粉食先夠皮

甜品篇:

頭痛啦!成8樣甜品揀,只可以一人揀一樣
,唔知點解屈小姐明明話好飽再食唔落⋯但係一有甜品食就食得落既
,唔通女性真係有2個胃既?
 對住咁多種甜品,賴生同屈小姐幾經辛苦先剔淨3樣,最後就忍痛決定要呢2款
,等左15分鐘後,甜品就送到啦

紅豆抹茶蕨餅雲呢嗱雪糕
27)抹茶蕨餅紅豆拌雲呢嗱雪糕:5⭐️

不得了,估唔到溫野菜連甜品都咁出色
抹茶蕨餅回甘濃烈,口感煙韌有致
紅豆有微微甜味,紅豆味超出
,高手既作品
,唔會比甜味蓋過晒紅豆本身既豆味
,至於雲呢嗱雪糕,雖然唔係滑身果隻雪糕,但勝在雲呢嗱味超濃
無論單食,定夾埋一齊食,每樣味道都互相輝映

杏仁布甸
28)杏仁布甸:5⭐️

一食落口係,哇哇哇!
勁滑,自動流入喉嚨咁,更正既係超濃烈杏仁味
 唔知呢碗野,用左幾多杏仁呢?爆正

總結:

雖然香港有溫野菜,但日本既溫野菜更高一個層次,點解?原因如下:

A) 日本價錢更優惠
B) 香港食澳洲牛,日本用既係日本本地牛肉
C) 蔬菜類新鮮度明顯日本優勝

所以黎到日本真係要食一次溫野菜放題先得!!

至於今次食完,屈小姐同賴生都好滿意,無論牛肉、蔬菜,主食同甜品都極其出色,如果可以,賴生希望下次黎帶屈小姐食最高級既放題

#滿意既笑容
#滿足既肚肚
#水蛇春咁長既單
#有菜食好幸福

#有你一齊食更幸福
#超抵超值超開心既一餐
#與妳結伴出行出遊放肆食很快樂
2017-09-06
¥4860 (Dinner)
黑毛和牛放題set
¥ 4450
黑毛和牛肩(左), 黑毛和牛腩肉(右)
北海道馬鈴薯沙律
什菜,豆腐,豆皮,糯米片