2018-05-08 210 views
第一次見好多人排隊就去排下,排果時都已經見到衛生情況惡劣,好喇唔緊要喇好多市井店都有好食嘅出品。麵嚟喇,香港出前一丁仲好食過佢,最重要嘅湯底又無味,麵就無特別,食食下仲有曱甴係腳下嘅渠走出嚟。食完心情太差,無影相俾大家睇,勸大家有心上嚟openrice係大阪心齋橋揾食就唔好浪費大家胃嘅位!

2017-06-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
¥1000 (Dinner)
2018-02-05 131 views
之前來大阪幾次都有經過呢間店都見到好多人排隊,真係覺得應該幾好食,今次再來大阪我見晚上無乜人排隊就去試下點知個湯底胡椒粉多過有湯味除左肉好食少少,其他都麻麻,唔推介,其他拉麵店好食好多
除左肉好食少少,其他都麻麻,唔推介,其他拉麵店好食好多
2017-05-17 157 views
去關西旅行.經過左幾次道頓堀次次都見佢坐滿人以為好掂想試下,終於最後一日經過有位可以埋去幫襯點左個叉燒拉面, 個感覺就係咁啲湯同麵唔差算ok,但叉燒就好唔得反正隔離咁多拉面店。唔建議去試金龍
點左個叉燒拉面, 個感覺就係咁

啲湯同麵唔差算ok,但叉燒就好唔得
反正隔離咁多拉面店。唔建議去試金龍
2017-05-10
¥50 (Breakfast)
2017-05-15 124 views
第一次去大阪打算瘋狂掃街邊小食。 自己都聽過 金龍拉麵 好出名,但係有去過大阪嘅朋友都話 金龍拉麵 普通,但我覺得就算幾普通,自己未試過,都要一試。首先一去到已經好多人潮聖,條人龍好長。之後排隊再用自動售票機買飛,拉麵就得一隻味但有兩種價錢,分別係加大版同普通版。我叫左個普通版,食完評語係無乜特別😂不過第一次黎而又比個名吸引左都可以試下。

首先一去到已經好多人潮聖,條人龍好長。
我叫左個普通版,食完評語係無乜特別😂
不過第一次黎而又比個名吸引左都可以試下。
2017-03-26 93 views
來到日本一定要品嘗當地日本拉麵,呢間拉麵麵質好淋度剛剛好,唔會太硬,叉燒又淋唔硬,又不會太肥,湯底濃郁不會太咸,可以自己加蔥或泡菜又可以自己去拎飯,呢間系一間幾特別的拉麵店。非常之好味道,又便又抵食。
2016-11-19 40 views
本來都無唸住食,但係好多團友都話要去依間食拉麵,要個導遊帶路,我同屋企就決定跟著去吃,去到發覺原來都唔係好多位,團友們加遊客同市民已經無位,我地係附近行幾圈後再去,好彩無乜人,我地就坐近門口--->點餐--->,,非常“正”,連我係香港都唔多點食拉麵既屋企人,都唔出聲食到尾先話好食,特別對件“肉”情有獨鍾,下次再去日本,有機會就一定再去
,去到發覺原來都唔係好多位,團友們加遊客同市民已經無位
,非常“正”,連我係香港都唔多點食拉麵既屋企人,
2014-11-19 29 views
當天晚上食左金龍拉麵, 叉燒好大片, 湯底濃郁, 大碗, 夠飽, 麵身彈牙, 多蔥及有些蒜蓉, 好惹味.正.
2014-05-19 12 views
來到日本自然而然就會想要一碗熱呼呼的拉麵,金龍拉麵可以說是大阪道頓堀的地標了,現在道頓掘已經有四家分店。 通宵班只有一個店員在看鋪,7點多店員陸續上班,都是說普通話。 只有豚骨拉麵和豚骨叉燒拉麵兩種選擇 金龍拉麵的麵是自家制的,使用雞蛋麵,煙 靭且 帶有雞蛋味,跟之前吃過的幾家的口感很不一樣,我很喜歡。 一旁的泡菜無限量自助式供應,單吃或加入湯內都不錯吃,讓吃拉麵時的味蕾更為多變豐富
只有豚骨拉麵和豚骨叉燒拉麵兩種選擇
2014-03-24 15 views
午餐打算吃拉麵,沒有指定哪家一定要吃,本團的宗旨是到場估計要輪候超過10分鐘就找別家,無謂浪費時間,故此碰巧沒有人排的「金龍」就中選了。金龍在道頓堀範圍至少見過3間店,每家門口都有條立體的龍形模型,其中在相合橋筋對出的本店連事務所更是一楝4-5層高的大廈,看來混得不錯。我們到的是千日前通路口的道頓堀店。自助售票機雖有8個按鈕有圖可選,但實際上只得湯麵和叉燒湯麵兩款出品,中英日韓4種文字方便了遊客。購票後給票店員返回座位坐好,可上時店員會吆喝一聲,自行去取即可,喜歡的可隨意加上生葱、泡菜、大蒜等調味。食品的味道本貓只評一般,湯的色澤很濃,味道很清淡,並不油膩;叉燒肉質很瘦,幸不粗糙,這兩點都評合格;最重要的麵條就扣分了,很快就泡得軟軟的沒咬勁;加上店員都是講中文的,風味上的感覺更差。有點最慶幸的是,之後每次行經金龍都是大排長龍,像佔了便宜似的…吃飽再在周邊逛了一會,夠鐘就回酒店Check in並小休。

吃飽再在周邊逛了一會,夠鐘就回酒店Check in並小休。
¥900 (Lunch)
  • 叉燒、附送的生葱生蒜