2017-10-06 74 views
黎到京都,賴生當然會帶住抹茶雪糕怪屈小姐不停食,係旅程既第一日晚,當然要帶佢黎到京都既鬧市 - 河原町同祇園行下,順便造訪一下係祇園既茶寮都路里本店啦相信祇園辻利大家一D都唔陌生,係一間馳名既日本抹茶老店,而座落係佢上層既,就係採用祇園辻利抹茶出品既甜品舖,亦即係今次既主角:茶寮都路里佔地2層,目測每層可以Serve超過50人,位於祇園四條地下鐵站大約5分鐘既步行距離,即使賴生同屈小姐尚未行到,已經係遠距離見到人龍到達祇園辻利門口之後,係側面有條樓梯行上去就係嫁啦,想食好西當然要先付出d腳骨力啦而你經過樓下既時候,已經有2個Display櫃Show左部份供應既甜品出黎 有好多種類,好吸引人呢上到去2樓同個店員姐姐講左人數之後,佢就會安排你入座,睇黎今晚人數都幾爆,賴生同屈小姐要上3樓先有得食呢入到去,你會發現佢用傳統既和式設計,主要以木爲主,都幾重京都傳統氣息嫁 雖然話分2層,但樓底都幾高,空間感夠大,不過枱與枱之間距離太近,只能同時過到1.5個人,聽晒隔離講咩(不過又可以比我地近距離睇到人地食乜)當然,一坐低之後,賴生同屈小姐即時進入會議模式,一人打開一份會議既資料相討一下要挑戰既對

到達祇園辻利門口之後,係側面有條樓梯行上去就係嫁啦
,想食好西當然要先付出d腳骨力啦

有好多種類,好吸引人呢

當然,一坐低之後,賴生同屈小姐即時進入會議模式,一人打開一份會議既資料相討一下要挑戰既對手,經過審慎既商議之後呢⋯⋯我地最後揀左:

栗子抹茶芭菲Deluxe
¥1500

屈小姐之選:

1)栗子抹茶芭菲Deluxe (期間限定):4.5⭐️

貪心既我地當然想一次過試晒當造既栗子同店內馳名既抹茶,所以我地揀左呢隻芭菲
!而店員亦會係上菜既時候,拎住張中英日三語既溫馨提示比大家,提醒大家唔好掛住影相,要快D食,因為好快會溶
爲左食真D佢既味道,我地梗係選擇做乖寶寶,一影完相即食啦

呢杯芭菲好多料,有抹茶cream、抹茶蛋糕,抹茶茶凍、抹茶丸子、抹茶沙冰、栗子、丸子、脆米,牛奶雪糕同抹茶醬

抹茶Cream : 滑,但抹茶味平平凡凡,不算上乘之作

抹茶蛋糕:甜度遮蓋了抹茶既氣息,要等到甜度過後,才有淡淡回甘

抹茶沙冰:最驚喜係呢個,估唔到最濃最濃抹茶味係入面個沙冰,一食入口成口抹茶味,可以話達到5級抹茶味既理想水平,回甘力同時強勁,係整杯芭菲既靈魂所在!

抹茶丸子:同好多抹茶丸子一樣,得隻色,不過煙韌度交足功課

抹茶茶凍:著蒟蒻般既彈牙度,抹茶味就一般,口感分較重

栗子:可謂杯中另一主角,超甜,而且好粉
,果然係當造既日本栗子

抹茶醬:抹茶味既另一來源,但多D會更好

白丸子:煙韌有致,交足功課

牛奶雪糕:重牛奶香同牛奶既甜味,夠幼滑,不過超易溶

脆米:賦予芭菲脆脆既口感,不過有點黏牙

p.s. 近底既部份加左黑糖漿,食到最尾過甜,令屈小姐都要無奈放棄(最底果幾啖

整體而言,我地比抹茶沙冰既濃度所感動,而屈小姐亦都決意展開佢既抹茶雪糕大比拼計劃,係度透露比大家知,我地揀左5位有名既選手參賽,呢間既排名係第3位

抹茶蕨餅
¥756

賴先生之選:

2)抹茶蕨餅:4.5⭐️

至於聰明伶俐,體貼又美麗(?!)既屈小姐知道個芭菲差咁少少野⋯就係賴生最愛既蕨餅,所以佢一早target左要叫一份比賴生食

呢個抹茶蕨餅呢,好大粒,鋪滿晒黃豆粉
,隻黃豆粉係有一陣勁濃烈既烘培味道,豆味逼晒出黎,既帶烘培香又有濃濃豆味,好正!不過就係太濃,遮晒抹茶味呢

至於抹茶蕨餅夠晒煙韌大粒,好出色,假如個抹茶味出D/無被遮擋,應該可以達到5⭐️分數

有住祇園辻利抹茶之名既茶寮都路里,表現合乎預期,只係驚喜度不足,但佢位於京都既鬧市區,位置方便就腳,假如冇Plan到去宇治既朋友,的確值得一試

唔講咁多啦,食完甜品,賴生同屈小姐要趕下場啦:係超好彩比我地插到位既隱世蛋絲鰻魚飯

#食完甜品先食正餐
#抹茶控
#燃起左屈小姐既求真慾
#名為調查,實則爲食
#溫柔體貼女朋友系列
#果然都係外帶雪糕岩口味
#芭菲都係影相用
2017-09-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
¥1100 (Dinner)
栗子抹茶芭菲Deluxe
¥ 1500