2019-11-17 30 views
網上好多人推介去宇治一定要去中村藤吉食抹茶,今日特登過黎一試。當日約下午2點,竟然只有2人等位,唔駛5分鐘就有位了,仲可安排窗口位2添日式裝修加上窗外優美環境,令人好放鬆☺️☺️本想食最出名的蕨餅,可惜已經賣完了點左個綠茶啫喱配雪糕😊😊啫喱好爽滑雪糕有綠茶味之餘唔會太苦紅豆粒粒分明白玉軟硬適中,有彈性

日式裝修加上窗外優美環境,令人好放鬆☺️☺️

本想食最出名的蕨餅,可惜已經賣完了

點左個綠茶啫喱配雪糕😊😊
啫喱好爽滑
雪糕有綠茶味之餘唔會太苦
紅豆粒粒分明
白玉軟硬適中,有彈性
2019-11-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
一講到中村藤吉,大家都應該耳熟能詳,趨之若鶩,黎到抹茶之鄉 - 宇治,賴生同屈小姐點可能唔探訪佢呢?所以我地黎到中村藤吉既平等院店。係正平等院商店街既正中間,就係中村藤吉既位置,有堂食,外賣同手信店,堂食有芭菲,抹茶麵同抹茶甜湯等等既抹茶食品賣,但要食就要比D耐性同心機等啦,通常都要排1個鐘起先有得食。而手信店就主打茶葉,同有少量既抹茶茶凍賣,入到去仲可以試下中村藤吉既抹茶添,店員會為你奉上一杯抹茶,茶味香濃,回甘重,不愧為中村藤吉如果你地冇時間等,又想試佢地既抹茶甜品,就乖乖地係手信店側面個窗口排隊,大約5分鐘就輪到你嫁啦除此之外,要入堂食部,就必需經過中村藤吉中庭既花園,係一個和式既小庭園,帶幾分優雅,不失為一個拍照既好地方,但就亦因為係主要通道,所以長期都超多人出出入入,要影靚相,就真係要比D耐性等一個岩既Timing去按下快門! 而你再行入少少就會見到一條樓梯仔,行上去就會堂食部外面既一個河景庭園,環境優美,感覺好恬靜!! 望住呢個景食都真係唔錯! 有一點好重要,大家一定要記得,當你進入左中村滕吉個庭園門口開始,就係禁止飲食既地帶,大家千祈唔好係外賣部買完雪糕走入去食呀! 參觀

係正平等院商店街既正中間就係中村藤吉既位置,有堂食,外賣同手信店堂食有芭菲,抹茶麵同抹茶甜湯等等既抹茶食品賣,但要食就要比D耐性同心機等啦,通常都要排1個鐘起先有得食。而手信店就主打茶葉,同有少量既抹茶茶凍賣,入到去仲可以試下中村藤吉既抹茶添,店員會為你奉上一杯抹茶,茶味香濃,回甘重,不愧為中村藤吉

有一點好重要,大家一定要記得,當你進入左中村滕吉個庭園門口開始,就係禁止飲食既地帶,大家千祈唔好係外賣部買完雪糕走入去食呀! 參觀完內庭之後,我地入左去堂食部望左一望,佢寫住要等120分鐘,實在太耐啦,所以屈小姐就第一時間一支箭咁衝左去外賣部排隊買雪糕食喇!!

紅豆白玉抹茶雪糕
¥680

1) 紅豆白玉抹茶雪糕 : 5⭐️

抹茶力 : 5⭐️

先講講佢既抹茶味,佢入口有牛奶既香味同甜味,大約1秒左右,抹茶味就隨住牛奶既甜味侵襲味蕾,濃度達至4-5級抹茶雪糕既程度,就抹茶力黎講可以話係滿意程度! 唔會甜到冇左茶味而又突出到抹茶既味道

回甘力:5⭐️

單就回甘而言, 中村藤吉既表現係最好既!!當你吞左雪糕入喉嚨之後,抹茶既回甘就係喉嚨湧上舌頭達4-5秒之久,回甘既力道之強勁,不容忽視!

幼滑度:5⭐️

雪糕冇冰粒,柔軟細滑,唔易溶

配料: 5⭐️

配有紅豆,白玉同雪糕筒,3樣既整體表現都好好!!!紅豆冇加糖去整,只有本來紅豆既甜味同豆味,紅豆微糖又大粒,配合抹茶雪糕食都唔會令雪糕過甜而遮到抹茶嫁!

至於白玉就可以一啖一粒,無粗粒,煙煙韧韧,表現令人滿意

而個雪糕筒就都脆同有蛋香,但為左可以食更多既雪糕我地放棄左!

CP值:4.5⭐️

味道口感好出色既一杯雪糕,份量亦足料,索價680Yen 一杯,即係大約港幣$50蚊,比起係香港食算平好多lu~~!! 雖然有點少貴,都CP值真心幾高!!

最後要提既係佢有比到支匙羹我地,唔駛我地用口直接食,方便衛生又貼心!!!所以呢個本屆冠軍,中村藤吉當之無愧!

#抹茶雪糕調查篇
#賴生成日縱屈小姐食雪糕
#旅行就是要放縱
2017-09-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
¥680 (Tea)
紅豆白玉抹茶雪糕
¥ 680