2017-09-25 158 views
細細個既時候,賴生睇《蠟筆小新》,見到小新食2樣野好似好好食;第1樣係蠟豆,賴生都試過,不過都係唔好提D傷心事 至於第2樣係日本傳統既和式小丸子,1串串牙簽拮起,三粒三粒擺果D,而係賴生心入面住既屈小姐都好了解賴生既心意,當佢一經過呢間《古都芋》就問賴生食唔食啦 食!梗係食啦!賴生就決定入完竹林影靚相再出黎食!屈小姐又幫賴生完成左個心願啦!位於竹林既入口處,必經既,屈小姐見到賣丸子就叫停左賴生黎試,可惜冇櫈坐低堂食啦,我見小新佢地會坐係和式既店舖側面既長櫈,之後就由包住白頭巾既老婆婆拎住碟丸子出黎,佢地就坐低係度慢慢食丸子一串串拮好擺晒係度,好吸引人呀,賴生同屈小姐最後就各買1支,係鋪頭前駐足停留係度食1)原味丸子 (前):4.5⭐️今次小新終於冇呃賴生,冇傷害賴生既弱小心靈啦!呢D丸子好正呢!日本人都幾聰明,知道淋汁會濕,要搵野載住,不過佢地唔係用膠盆,用左張紙,環保D,而且張紙唔會因爲淋左淋而爛!至於粒丸子好正呀,大大粒,每粒都大過香港五蚊銀,大粒得黎極煙韌,淋黑蜜汁之後又香,不過都係甜左DD,所以4.5⭐️啦2)抹茶紅豆丸子 (後):4⭐️到抹茶味丸子,唔⋯果然都係得個綠色,抹茶只見其
細細個既時候,賴生睇《蠟筆小新》,見到小新食2樣野好似好好食第1樣係蠟豆,賴生都試過,不過都係唔好提D傷心事
,而係賴生心入面住既屈小姐都好了解賴生既心意
,當佢一經過呢間《古都芋》就問賴生食唔食啦

丸子一串串拮好擺晒係度
,好吸引人呀
,賴生同屈小姐最後就各買1支,係鋪頭前駐足停留係度食

抹茶紅豆丸子(左)原味丸子(右)
¥360

1)原味丸子 (前):4.5⭐️

今次小新終於冇呃賴生,冇傷害賴生既弱小心靈啦!
呢D丸子好正呢
,環保D,而且張紙唔會因爲淋左淋而爛

2)抹茶紅豆丸子 (後):4⭐️

抹茶味丸子,唔⋯果然都係得個綠色,抹茶只見其形,不見其聲
不過紅豆醬做得唔錯,粒粒紅豆有口感之餘,唔算太甜,仲帶紅豆味,唔錯
!不過紅豆醬淋普通丸子都應該一樣味,唔一定要淋抹茶丸子既
,所以Ok啦😆!

幸好呢間丸子做得好煙韌,賴生好鍾意

食飽飽就番去還浴衣啦

#屈小姐真細心
#煙韌口感一流
#小新終於唔造假啦
#童年小心願Done!
#幸福就是有人疼
#其實屈小姐都想試
2017-09-09
TakeAway
¥180 (Tea)
抹茶紅豆丸子(左)原味丸子(右)
¥ 360
  • 原味丸子
  • 抹茶紅豆丸子
2014-05-19 95 views
走完竹林後,出來就是嵐山大街了(好似也叫商店街的)... 這邊有蠻多賣吃的 古都芋本舖冰淇淋 一定要介紹一下,這家不起眼的店家它就在三忠豆腐旁邊(不是在嵐山商店街上)在巷子裡面,也就是出竹林后沿神社直出.....所以只要找到三忠豆腐時,就一定看得到它它有名的是在賣地瓜相關的點心產品但是,我不是要推薦這個我要推薦的是他們好吃的冰淇淋最上一層是豆腐味~然后是黑芝麻味~再來淡淡的抹茶味~最下一層是濃濃的牛奶味~四個口味合一,絕妙啊還嘗了這個團子,里面是糯米丸,Q彈啊!外頭是甜甜的醬一個人吃是太飽了,跟朋友分著吃剛剛好
走完竹林後,出來就是嵐山大街了(好似也叫商店街的)...
這邊有蠻多賣吃的

古都芋本舖冰淇淋
一定要介紹一下,這家不起眼的店家
它就在三忠豆腐旁邊(不是在嵐山商店街上)
在巷子裡面,也就是出竹林后沿神社直出.....
所以只要找到三忠豆腐時,就一定看得到它
它有名的是在賣地瓜相關的點心產品
但是,我不是要推薦這個
我要推薦的是他們好吃的冰淇淋
最上一層是豆腐味~
然后是黑芝麻味~
再來淡淡的抹茶味~
最下一層是濃濃的牛奶味~
四個口味合一,絕妙啊
還嘗了這個團子,里面是糯米丸,Q彈啊!
外頭是甜甜的醬
一個人吃是太飽了,跟朋友分著吃剛剛好