OpenRice Index

Handsome XO
Member 56 First(s)
Reviews61 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended54 Recommended
Popularity617 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos1160 Photo(s)
Upload Videos1 Video(s)
Follow45 Following
粉絲4034 Follower(s)
Handsome XO  Level 3

Showing 1 to 1 of 1 Reviews in Japan
不甚飽肚法日鐵板料理 OK Feb 14, 2018
Categories : Western-style | Steak | Teppanyaki

XO仔外遊前,除咗會翻閱旅遊書及雜誌之外,最愛就係向親友套料,搜集真人推介。今次大阪之行就應美人姐姐推薦,喺心齋橋一家西餐廳「ステーキ オクソン」(Steak Ox On)食法日鐵板燒。
印有地圖之咭片

印有地圖之咭片

ステーキ オクソン(Steak Ox On)

鐵板燒專門店為貌似小屋o既地舖。

正門有塊紅地毯,配上磚牆及玻璃門,感覺極之洋化。

門外可參閱餐店晚市o既餐牌。
門外可參閱餐店晚市餐牌

門外可參閱餐店晚市餐牌

步入店子,迅即由年長o既嬸嬸招待,先為各人掛上外套大衣,再帶領入座鐵板前o既吧位。接待處o既彩燈照出是日精選牛肉o既詳盡資訊,似乎好專業喎!
接待處

接待處

由於當日只有肥肥家族光顧,眼見免費包場,小肥就好唔客氣咁偷影咗唔少環境相,包括內廳o既鐵板散座。
內廳鐵板散座

內廳鐵板散座

嘻嘻,就連紳士淑女同用o既洗手間門牌都唔放過tongue
紳士淑女同用之洗手間門牌

紳士淑女同用之洗手間門牌

四口子埋位先從皮套酒牌各自點選酒品。
皮套酒牌

皮套酒牌

酒牌

酒牌

然後全體一致都要咗客8,640円o既特選午餐「Special Lunch」,並要齊兩款極上黑毛和牛heart
兩款極上黑毛和牛

兩款極上黑毛和牛

午市餐牌

午市餐牌

午餐由是日前菜「オードブル」之法式鹹批作序。鹹批清涼輕巧,個人自係略嫌質感偏硬同乾ghost
オードブル之法式鹹批

オードブル之法式鹹批

接著o既時令沙律「季節の野菜サラダ」夠就夠爽口,不過細佬就唔係太鍾意其淡而無味o既沙律醬囉sick
時令沙律「季節の野菜サラダ」

時令沙律「季節の野菜サラダ」

師傅以猛火燒煮極上黑毛和牛牛柳及西冷へレステーキ、サーロイン」前,非常友善地提點小肥要準備相機捕捉熊熊火光excited

師傅以猛火燒煮極上黑毛和牛牛柳及西冷

主菜和牛四人每款都分到有兩件,較為細食o既靚靚媽咪就分多咗兩件出黎俾乖仔們食。

へレステーキ、サーロイン

燒至四成熟o既和牛牛柳軟腍潤澤,而和牛西冷則更有口感,兩者均肉汁豐盛,配上碟上脆卜卜o既蒜片最為惹味可口king

へレステーキ、サーロイン

其實和牛一啲都唔油膩,不過同一時間食咁多件都會覺得溜,中途夾入酸爽消滯o既蕃茄「漬物」即令胃口大增。
漬物

漬物

再黎多碗熱辣辣、香噴噴o既「鐵板燒燒飯」都好似唔係好夠飽咁really
鐵板燒燒飯

鐵板燒燒飯

熱食環節以一碗暖胃o既麵豉湯「味噌汁」作結。
味噌汁

味噌汁

之後嬸嬸就叫我地移玉步往下層o既客廳度食甜品。好不幸地,大肥爸爸就喺落樓梯時誤傷咗媽咪。。。upset

下層客廳

西式客廳大方雅致,闊落且有氣派。musicmusic

下層客廳

坐下不久,點完咖啡及餐茶後,每人先有一客爽甜o既節令柚子味雪葩旬のシャーベット」。

旬のシャーベット

甜品芝麻蛋糕ケーキ」伴鮮果。灰黑o既芝麻蛋糕鬆軟微甜,配上爽甜多汁o既特別柚倍添清香,簡單味佳balloon
特別柚

特別柚

ケーキ

ケーキ

午餐正式由熱茶或咖啡劃上句號。
熱紅茶

熱紅茶

熱咖啡

熱咖啡

法日混血o既「ステーキ オクソン」(Steak Ox On)環境優雅,年長o既嬸嬸態度有點高傲,肥師傅就友善客氣得多。肥肥家族同點o既特選午餐質高美味,唯一份量唔多夠飽frustrated,每人成萬幾円依個價位感覺就唔係咁抵食囉!
單據

單據

Table Wait Time: 0 minute(s)

Date of Visit: Feb 25, 2017

Spending per head: Approximately ¥10336(ランチ)

Other Ratings:
 3  |
雰囲気
 4  |
サービス
 3  |
 4  |
コストパフォーマンス

• Keep it up!

• Looking Forward

• Interesting