OpenRice Index

kagaki
Member 0 First(s)
Reviews0 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended0 Recommended
Popularity354 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos70 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
Follow35 Following
粉絲34 Follower(s)
kagaki  Level 1
Sort By:  Date   Editor's Choice  Smile Cry  Cry Cry  Overall Score

Showing 1 to 5 of 8 Recommended Reviews in Japan
浪蕩了十年的人
1 Review(s)
Level 1
Categories : Unagi (Freshwater eel)

《吳式飲食:不是神級,但絕對非人類級數的鰻魚飯。》

$250 一個鰻魚飯?仲要排隊。

OK , 試試。

首先,出面已經好香炭燒味。

入到去又要等,全店只有兩個人做野,連bar 枱只有12個位。

很傳統的日本老店。

個飯有幾好呢?

1: 沒有香港澳門吃下去那種超彈牙假假的質感,好有魚香,肉質好魚。
2: 汁跟飯100%match ,不會太甜,跟飯和鰻魚溶為一體。

To 唔係好識分但又要給一個理由值 $250: 99%日本人排,日本人食。

Conclusion : 值250, 俾得好舒服!

綜合評價: 食物> 環境>員工

*抵! (不代表平) 超乎想像的驚喜 (嘩! 無論怎樣一定要再來! 抵啊)

*性價比

1. 抵! (不代表平) 超乎想像的驚喜 (嘩! 無論怎樣一定要再來! 抵啊)

2. Wow! 物超所值(幾好啊! 唔錯, 有機會一定再來)

3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)

4. 物次價高 (都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)

5. 有比較大的改善空間 (填胞肚算, 失望)

2  |

BibiLeung6155
4 Review(s)
百年老店 Smile Jun 10, 2017
Categories : Kaiseki/ Traditional Course Meal | Shabu shabu | Sukiyaki

初到東京的人士必去的景點雷門寺,我們到了東京N次,已久未去淺草一帶,今次特意到來就是為了吃吃吃mad,百年老店淺草今半的午餐!
由淺草站行到此店約8-10分鐘,建議12點半前到達,否則中午有很多本地人會去(我們12點到,不到半小時已座滿了遊客及本地人,而且座位不算多)。服務員都穿著傳統和服,基本英語溝通沒問題。我們點了每日限定20份的雙併牛肉牛排定食及牛肉壽喜燒。單看那顆新鮮到不行的雞蛋就已經知道名不虛傳lol,服務員會先幫你弄一片牛,敎你如何掌握時間火喉,之後就可以自己弄。不用說了,牛肉入口即溶.....正!至於牛肉雙併定食,肉汁豐富,軟滑,不枉我們特意去淺草一趟!

Recommended Dish(es):  壽喜燒

Table Wait Time: 0 minute(s)

Date of Visit: Jun 08, 2017

Spending per head: Approximately ¥300(ランチ)

s__t
2 Review(s)
Level 1
熱血排通宵 都值得既! Smile Mar 07, 2017
Categories : Japanese food (other) | Sushi

個個都話壽司大好出名 難得黎到 緊係要試下 mad 為咗食佢 特登揀咗間係築地嘅民宿

前一晚兩點幾就起咗身 三點就去到排隊 但係唔知係咪因為係新年後第一日開 一去到已經有20個人係前面sad 好傷心 因為壽司大嘅座位超級少 得13個(有啲窄)仲要佢係食完一轉先會比下一轉嘅人食 我哋去到已經係第二十五六個 要食第三轉😭😭😭佢五點開門 四點幾就有人出嚟 但係我哋要等到七點upset

佢一開頭會俾呢舊蛋壽司 同緬屎湯我哋 呢舊蛋好滑 好有層次 一開始已經好impressiveshocked

之後一連食左9舊壽司 食到都唔係好記得每舊既味 只係記得真係好好味 全部都入口即溶! 最impressive 係拖羅魚腩 好味到不得了heart
海膽都好正!

最後有一舊自選既壽司 我朋友逼不及待簡番拖羅魚腩食 而我想試多啲唔同既 就問左師傅邊個好味同推薦 佢叫我食yellow tail! 試左真係好好味! 同香港既油甘魚差天共地😭

Btw 佢地啲師傅 日文 英文 普通話 都識小小 入到去溝通完全無問題!服務都好好 會食之前話比你聽食緊咩 有時又會搞下笑 走個陣仲送左條壽司大毛巾比我地balloon

Table Wait Time: 240 minute(s)

Date of Visit: Jan 05, 2017

Spending per head: Approximately ¥4000(朝食)

蕃茄蛋
4 Review(s)
溶在口裡的油脂香味 Smile Sep 27, 2016

天光便醒了,這麼早便打算到附近的黑門吃早餐。
市場內的店都在準備開店,只有黑銀已經提供食品。

它是我心水食店之一,來到當然要試它的三色井。

店主推介我們享用特選三色井,最好的是他讓我們二人點一碟來分享,讓肚子待會可試更多美食。

壽司飯上鋪滿三色吞拿魚,包括赤身及拖羅中的大腹和中腹,刺身比飯多。

先吃較淡身的赤身,再吃令我垂涎欲滴的拖羅😋,油脂入口溶化,吃罷會不捨得口中的魚油甜味。

師傅在我們面前的枱切吞拿魚,厚得像一大件牛扒。我們在讚嘆之際,師傅醒了我們兩片吞拿魚。

近廚得食就是這般😆

吃罷嘴巴仍然是魚油香味😋😋😋😋😋我太愛吃吞拿魚了🤗

Recommended Dish(es):  特選三色吞拿魚井

cacacarrie
1 Review(s)
零晨機場的晚餐 Smile Jul 13, 2016
Categories : Beef Bowl

去了日本超過十次,一直很想分享一下在日本吃過的東西,這是我第一篇的日本食評lol

去了多次東京,今次是第三次在機埸過夜的。羽田機場內,有三間24小時營業的餐廳,最後我選了最經濟的吉野家。

選擇都十分豐富!

最後選了饅魚飯,因為在香港的吉野家是沒有的!

860yen,大約65元港幣一盒飯,連一碗麵豉湯及一小碟沙律菜。

有三小條饅魚,味道十分不錯!微微煎香過,肉質軟嫩,調味得宜,只是份量太少。

饅魚汁香濃,日本的白飯,好有咬口,混合饅魚汁一起吃,十分美味可口。

麵豉湯亦都不錯,味道適中,不會太咸,少許的蔥花,很清新。