レベル7
2020-10-19 78 アクセス
講真遊日本絕少會揀中餐食,因為個心總覺得日本版嘅中華料理唔可以同香港食到嘅媲美。機緣巧合下,於家庭聚會中跟叔公嬸婆坐埋一枱,大談食經時得知兩位長輩每次去東京玩都必定要訂位去「日本橋 紫苑」食翅翅,肥肥家族聽到流哂口水,所以就決定去見識吓!餐店位於日本橋三越本店新館十樓。正月將近,接待處旁展出多款迎春精美禮盒,原來日本人都會送翅做賀禮喎。店子設有兩間私人廂房,分別可容納八人及十二人。樓底雖然唔算高,不過勝在有地毯吸音,厚墊椅櫈亦十分舒適,個人只係略嫌冬天嘅暖氣過強,越食越熱。四人被安排入座用餐大堂靜靜嘅一角,半邊為梳化。舖有白色枱布嘅餐桌上簡單擺有自用餐巾及筷子,埋位續一派上熱毛巾,衛生潔淨。飲品餐牌共有七頁之多,其中四頁為酒精項目。適逢平安夜,午餐就點咗樽細粉紅色香檳碰碰杯。有一點好奇怪,就係香檳開咗後就一直放喺枱上,未有放入冰桶保凍,喺二十多度高溫下迅即變暖;此外,成餐飯都冇服務生為三人斟添酒品,結果要自己黎,感覺好似唔係太專業囉!唔想咁早飲酒嘅哥哥就叫咗壺台灣清香凍頂鳥龍茶(540円/位)。厚本餐牌中、英、日對照,推介菜式更附有彩圖。最意外就係遇上水魚節,有成頁咁多嘅水魚菜式,小肥
レビュー全文表示
0 コメント
餐店位於日本橋三越本店新館十樓。
6 アクセス
,越食越熱。
6 アクセス
0 コメント
飲品餐牌共有七頁之多,其中四頁為酒精項目。
0 コメント
適逢平安夜,午餐就點咗樽細粉紅色香檳碰碰杯
Moët & Chandon Rose Imperial Half Bottle
¥9180
台灣清香凍頂鳥龍茶
¥540
0 コメント
厚本餐牌中、英、日對照,推介菜式更附有彩圖。
最意外就係遇上水魚節
,有成頁咁多嘅水魚菜式,小肥喺香港都未見過。
0 コメント
出門前得到叔公同嬸婆教路,午餐每人只需點一份「紅燒排翅毛鹿鮫」(21,600円/位)已經夠哂飽
5 アクセス
0 コメント
北京水餃(648円):北京水餃皮層軟彈,混入黑豚肉碎及蝦嘅餡心爽脆清香,輕輕點上辣味豉油即變得惹味醒神。
北京水餃
¥648
北京水餃
¥648
0 コメント
紅燒排翅毛鹿鮫(21,600円/位):以鐵鍋滾住上枱嘅紅燒排翅比細佬個頭還要大
,賣相震撼到連附近嘅食客都忍唔住要八吓四口子食緊乜,認真唔講得笑!
¥21600
0 コメント
大大梳靚翅不僅熱力十足,而且每份都係咁厚身,實屬勁量級!翅翅質感半腍半爽,芬芳潤滑,紅燒湯底鮮濃甜美,極品也
!請留意,貴客可另加2,160円由上湯底轉為蟹湯底,不過哥哥同媽咪都話原味更出色。
¥21600
1 アクセス
0 コメント
杏仁豆腐(756円/位):杏仁豆腐煙韌有彈性,十分清甜。
杏仁豆腐
¥756
0 コメント
高級中菜廳「日本橋 紫苑」環境優雅潔亮,紅燒排翅高質量足
,唯一服務生態度欠缺熱誠,不甚體貼,以每人平均消費二萬五千円黎講,抵食一環變相被大打折扣
(上記レビューはユーザーの主観的なご意見・ご感想であり、OpenRiceの見解を代表するものではありません。)
投稿
訪問日
2018-12-24
食事スタイル
店頭で食事
平均予算(1人あたり)
¥25299 (ランチ)
行事
クリスマス