2023-02-26 1 views
無論咖啡初哥定係對咖啡有啲研究嘅,位於東京表參道原址重開嘅koffee mameya就當然要去探索吓啦以百子櫃陳列咖啡豆加上簡單具質感嘅裝潢令客人能夠響放鬆同悠閒嘅氛圍下嘆杯咖啡雖然空間有限只容納到最多三組客人但係整個一對一嘅手沖咖啡體驗簡直係冇得頂駐場咖啡師首先會簡單介紹一下koffee mameya嘅背景之後會根據客人嘅口味推薦豆單內兩款最適合嘅咖啡豆並會細心解說咖啡豆來源地、莊園、烘培方法等等嘅資料揀好豆後會即刻磨成粉畀你聞一下咖啡粉嘅香氣隨即就會開始沖煮,過程中咖啡師亦會講解水溫、研磨度、萃取時間等嘅資訊之後等你品嚐啱啱沖好嘅咖啡嘅同時就會為你講解一飲入口杯咖啡帶有嘅味道整個過程絕對冇冷場嘅時間我就比較鍾意深烘,揀咗肯亞Kangunu☕️層次非常豐富而且濃郁嘅口感飲落去非常舒服言談間咖啡師仲請咗我飲咗杯呢隻豆嘅cold brew添有玩開手沖嘅朋友,響嗰度買咖啡豆簡直係非常方便咖啡師會根據你平時用開嘅研磨/濾杯等器具幫你調教好專屬嘅沖煮方法等你響屋企可以好輕鬆就品嚐番同樣嘅味道無論係互動、對咖啡嘅知識、用心細心沖煮嘅專業態度加上整個過程嘅視覺享受可以搵到最適合你嘅咖啡口味之如完全彌

以百子櫃陳列咖啡豆加上簡單具質感嘅裝潢
令客人能夠響放鬆同悠閒嘅氛圍下嘆杯咖啡
雖然空間有限只容納到最多三組客人
但係整個一對一嘅手沖咖啡體驗簡直係冇得頂

之後會根據客人嘅口味推薦豆單內兩款最適合嘅咖啡豆
並會細心解說咖啡豆來源地、莊園、烘培方法等等嘅資料

揀好豆後會即刻磨成粉畀你聞一下咖啡粉嘅香氣
之後等你品嚐啱啱沖好嘅咖啡嘅同時
就會為你講解一飲入口杯咖啡帶有嘅味道
整個過程絕對冇冷場嘅時間

我就比較鍾意深烘,揀咗肯亞Kangunu☕️
層次非常豐富而且濃郁嘅口感飲落去非常舒服
言談間咖啡師仲請咗我飲咗杯呢隻豆嘅cold brew添

有玩開手沖嘅朋友,響嗰度買咖啡豆簡直係非常方便
咖啡師會根據你平時用開嘅研磨/濾杯等器具
幫你調教好專屬嘅沖煮方法
等你響屋企可以好輕鬆就品嚐番同樣嘅味道

可以搵到最適合你嘅咖啡口味之如
完全彌補到排隊等候嘅時間

手沖咖啡係冇糖冇奶㗎
唔好再入去問人地有冇cappuccino/ mocha/ latte/ flat white喇

☕️Koffee Mameya - Omotesando
🇯🇵東京表參道神宮前4丁目15-3(表參道駅A2出口)

餐牌
2023-02-06
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
¥1000 (Other)
  • 咖啡豆
  • 手沖咖啡