呢間燒肉店Yoroniku蕃位於距離惠比壽車站僅有2分鐘步行路程,它喺日本食評網站Tabelog上係排名第一嘅燒肉店。另一個特別之處在於所有的員工不論男女都好靚,非常懷疑係揀過先請,好幾個女仔靚到好似日劇女星/雜誌model咁!我地點左售價為13,900日元的限定松露套餐,包括夏多布里昂牛扒同松露。肉的品質非常出色,即使是脂肪部位也不油膩,肉質細嫩。牛肉他他嫩滑搭配酥脆的法國麵包非常合適。基本上每一道菜也很美味,而我最鍾意稀有部位夏多布里昂牛扒同埋和牛壽喜燒配松露,非常矜貴,味道亦好驚艷。因為男友生日,店家送上了有小型煙花嘅抹茶刨冰,味道不錯。總括而言對我整個用餐體驗都非常滿意,而且肯定飽。不過因為之前我食過SATO Buriand覺得超級好食,所以食之前對於排名第一嘅蕃抱有很高期望。但今次我有少少失望,因為店員很少換烤網,亦冇用牛脂抹過烤網,導致有不少次整爛舊肉。儘管服務和整體食物質量都很出色,但烤肉技巧方面仍有一些需要改善嘅地方,希望下次再來可以有更好的用餐體驗。

因為男友生日,店家送上了有小型煙花嘅抹茶刨冰,味道不錯。

總括而言對我整個用餐體驗都非常滿意,而且肯定飽。

Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • Chateaubriand Silky beef
  • 和牛他他
  • Sirloin Zabuton "sukiyaki" style with  truffle