2024-03-10 125 views
#20240301 ✈️📍 西新 初喜 くうてん博多店 @hatsuki_kuuten.hakata 福岡県福岡市博多区博多駅中央街1-1 アミュプラザ博多 10F「シティダイニングくうてん➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#黒毛和牛すき鍋 #上選コース ¥6,000#黒毛和牛すき鍋 #特選コース ¥7,500💭 見唔算太肚餓,🐷一行3個人本身諗住叫兩個餐再加啲豬肉試下,但原來呢度最少一人一個餐,大家去記得留定肚喇🤭. 🥢 #小鉢💭 對🐷尼講呢兜野係一堆致敏源😅佢係淮山蓉再加啲茄子,🐷食左一啖喉嚨即刻痕痕地🍆不過同行朋友覺得幾好味,一個人食左兩兜. 🥢 #鍋 🥢 #つまんでご卵💭 個壽喜燒湯底同香港食既真係有啲唔同,呢個係偏甜,最特別既係佢帶啲酒味,食落都幾濃烈🥃所以隻蛋其實好有用,除左可以令啲肉口感上滑啲之外,亦都減淡左個湯底既重口味,如果唔點佢應該好快就開始覺得漏🥚呢個蛋味道偏淡,更加無啲腥臭味,唔鐘意食生蛋既朋友都不妨一試~. 🥢 #野菜#すき野菜セット ¥800💭 呢度啲菜係一set咁叫,無得單叫其中一種,不過其實全部索左個湯底都好好味,建議係一開始就落,到尾食就正👍🏼大部分都係
#20240301 ✈️

🥢 #鍋
🥢 #つまんでご卵

🥢 #野菜
#すき野菜セット ¥800
💭 呢度啲菜係一set咁叫,無得單叫其中一種,不過其實全部索左個湯底都好好味,建議係一開始就落,到尾食就正👍🏼大部分都係常見既菜,比較特別係有啲切左片既牛蒡,本身都會驚佢好大陣藥材味唔敢食,但原來食落索左啲湯又ok,一片片咬下咬下幾過癮,唯一要挑剔係日本人打邊爐無用篩撈食物既習慣,啲牛篣同啲芋絲勁難夾🙈

🥢 #肉
#宮崎県産赤豚 ¥3,000
💭 呢度每人至少叫一個餐,而佢只有兩款餐揀,兩款都係牛,要食豬就要另外追加,餐既分別都只係牛既質素,其他配料都不變,🐷覺得平果款上選岩打邊爐啲,貴啲果隻係真係好淋身,淋到有啲唔使咬🐮豬都好高質,就算呢個價錢性價比都仍然係高,可惜事先要食左個餐啲牛之後就無咩位置容納佢🐽

🥢 #デザート
💭 甜品係柚子雪葩,好清新既感覺🌱食完啲咁濃味既野用尼清清個口一流,好鐘意日本啲餐廳食完呢啲set最尾都會比杯茶,為成餐做左個好完滿既ending🍵

#福岡美食 #🐷衝出香港 #🐷在福岡 #🐷_食